Zanimivosti

Kako plačevati spletne nakupe?

pr
8. 3. 2016, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razmislite tudi o anonimnih načinih plačila.

Arhiv Svet24
Nepridipravi na elektronski naslov računovodstva oz. tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo, ki je videti, kot da bi ga poslal vodstveni delavec,

Večina spletnih trgovin omogoča več različnih načinov plačila, izbira primernega pa je odvisna od več dejavnikov, med drugim od tega, koliko osebnih podatkov je treba sporočiti v postopku plačevanja.

Svoj naslov, datum rojstva in številko računa ali bančne kartice neradi delimo s tujci in prav je tako. Za večjo varnost na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo naslednje: pri nakupu vnašajte svoje osebne podatke le na straneh, ki se začnejo s »https«. Črka »s« pomeni, da je prenos podatkov šifriran; na napravi, s katero kupujete, namestite najnovejšo verzijo spletnega brskalnika, požarni zid in primeren varnostni paket; v bančnih izpiskih preverjajte, ali so pri prometu na bančnem računu ali kartici sumljive transakcije; razmislite o uporabi plačilnih sredstev z omejenim limitom za nakupe; omejite količino posredovanih podatkov. Če kupujete na spletnih mestih, ki jim ne zaupate popolnoma, razmislite tudi o anonimnih načinih plačila.