Zanimivosti

VIDEO: Poglejte, kaj so 6-letni sošolci naredili za gluhonemega dečka

J.P.
17. 2. 2016, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

»Moj Zejd je srečen in zadovoljen otrok, ki se iz šole vsak dan vrača z nasmeškom,« je dejala Mirzana Ćoralić, mati gluhonemega dečka, ki obiskuje sarajevsko osnovno šolo Osman Nakaš.

Otroci so navdušeni nad znakovnim jezikom.

Nemajhne zasluge imajo pri tem Zejdovi sošolci, ki so se odločili, da se naučijo znakovnega jezika in mu s tem olajšajo čas, ki ga preživi v šoli. Zgodbo so povzeli številni svetovni mediji.

Z veseljem v šolo

Zejd je gluhonem, a ga je njegova mama Mirzana Ćoralić lani vpisala v osnovno šolo v njeni soseščini. Sicer si pomaga s slušnim aparatom, a ta za komunikacijo ni dovolj. Ker se mu ni razvil sluh, trpi tudi njegov govor, vendar pa njegova potreba po sporazumevanju ni nič manjša od njegovih vrstnikov, drugih šestletnikov. O tem se je lahko prepričala tudi ena od učiteljic na sarajevski osnovni šoli Osman Nakaš, Sanela Ljumanović. Je ena od najbolj zaslužnih, da Zejd z veseljem hodi v šolo. Kot je dejala dečkova mati, so izredno veseli, da ima tako učiteljico – učiteljico, ki mu je kot druga mama.

Zejd se lahko sedaj samostojno pripravlja za šolo.

Sanela je namreč spodbudila starše Zejdovih sošolcev, naj razmislijo, kako bi ga lahko bolj vključili v pedagoški proces in izboljšali njegove odnose z vsemi, s katerimi preživlja svoj čas. Tako so prišli na idejo, da bi organizirali tečaj znakovnega jezika. In res: tri mesece pozneje je Zejd s pomočjo Anise Šetkić-Sendić že komuniciral z vsemi svojimi sošolci. Znakovni jezik je menda postal celo tako zelo priljubljen, da so se ga začeli učiti tudi učenci drugih razredov, ne le Zejdovega.

Plačali so sami

Čeprav zakoni v Bosni in Hercegovini otrokom s posebnimi potrebami omogočajo, da obiskujejo običajne šole, integracija ostaja problem. Ministrstvo za izobraževanje namreč ni plačalo tečaja znakovnega jezika, plačali so ga starši otrok iz Zejdovega razreda.