Zanimivosti

Renault po padcu na testih izpustov preverja na tisoče vozil

T.C.
19. 1. 2016, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po ugotovljenih presežnih izpustih škodljivih snovi v nekaterih svojih modelih je francoski proizvajalec avtomobilov Renault napovedal, da bo preveril več tisoč novih vozil. Francoska ministrica za okolje Segolene Royal je danes dejala, da je treba pri tem avtomobilih pravilno nastaviti motor, preden bodo odpremljena kupcem.

.
.

Profimedia

Drugi največji francoski proizvajalec avtomobilov, v katerem ima država skoraj 20-odstotni lastniški delež, je deležen pozornosti javnosti, odkar se je izvedelo o preiskavah zaradi domnevnih goljufij z emisijami pri dizelskih motorjih.

Dokazov o goljufanju niso odkrili, je pa v četrtek posebna francoska komisija, ki jo je po izbruhu škandala pri Volkswagnu ustanovila francoska vlada, sporočila, da so pri nekaterih renaultih z dizelskimi motorji ugotovili previsoke izpuste ogljikovega in dušikovega dioksida.

"Nova vozila morajo ustrezati normativom," je dejala danes ministrica. Zato bo Renault preveril 15.000 avtomobilov, da bi se prepričal, da filtrirni sistemi pravilno delujejo pri vseh temperaturah.

Zaradi bojazni vlagateljev, da bi se škandal zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov razširil od Volkswagna po celotni avtomobilski panogi, so se delnice Renaulta in ostalih proizvajalcev prejšnji teden močno pocenile.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.