Zanimivosti

Opica ostala brez avtorskih pravic

STA
7. 1. 2016, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški zvezni sodnik je razsodil, da opica vrste makaka, ki ji je uspelo narediti dva selfija, zanju ne more imeti avtorskih pravic. Kot je utemeljil, se avtorske pravice ne nanašajo na živali.

Youtube.com
Zelo nadarjena opica!

Očitno nadarjena opica je selfija naredila leta 2011 na indonezijskem otoku Celebes. Britanski fotograf David Slater je tam takrat pripravljal foto reportažo in ko je za trenutek svoj fotografski aparat izpustil iz oči, da bi postavil stojalo, si ga je prisvojila opica in se fotografirala.

Slater je po tem zanimivem dogodku objavil knjigo s fotografijami, v katero je umestil tudi dva selfija makake in si ju tudi prilastil. Zatem je trdil, da bi moral prejeti denar od številnih ljudi, ki so ta selfija objavljali naprej na spletu, in da je bil neupravičeno oškodovan.

Združenje za zaščito živali People for the Ethical Treatemen of Animals pa se je odločilo oditi na sodišče, kjer je skušalo dokazati, da avtorske pravice za selfija dejansko pripadajo opici, imeonovani Naruto, in ne Britancu. A sodnik v San Franciscu je v sredo odločil drugače.