Zanimivosti

Moj mobilnik je 3D-tiskalnik

25. 12. 2015, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pametni mobilniki so zaznamovali vsa področja našega življenja. Velik del dneva buljimo v zaslone, tapkamo po zaslonu in pišemo neumnosti na facebook.

arhiv
3D-tiskalnik

Raziskovalci na Tehnični univerzi Tajvana so naredili 3D-tiskalnik, ki uporablja svetlobo mobilnika ali tablice za strjevanje smole. Naredili so fotopolimer, ki se strdi na vidni svetlobi in ne z laserji ali UV-svetlobo. Zadeva tiska 3D-stvari kar na odprtem prostoru, pogoj je le, da je v temnem kotu. Nosilec je položen nad zaslon telefona, svetloba zaslona pa vsako plast strdi, medtem ko se nosilec dviga.

To sicer ni prva omemba telefona v kontekstu 3D-tiskanja. Italijanski Solido3D je oktobra prav tako napovedal 3D-tiskalnik na osnovi mobilnega telefona, niso pa razkrili, kako bo njihov sistem OLO tiskal. Tajvancem je medtem uspelo natisniti kroglo, ki ima le 100 mikronov debelo steno. Uporaba mobilnika, ki ga ima v rokah kake dve milijardi ljudi, za 3D-tiskanje je genialna, ni pa moč zaslona dovolj, da bi tako tiskanje dosegalo enake nivoje kot preostali 3D-tiskalniki.