Zanimivosti

Po desetletjih poskusov prva fotografija tihe žrtve

J.P.
9. 12. 2015, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tri četrtine stoletja že počiva na dnu zaliva Kane'ohe havajskega otoka Oahu. Ostanki letala, ki spominja na enega ključnih dogodkov v drugi svetovni vojni, napad na ameriško pomorsko oporišče Pearl Harbor.

Twitter
Eden od članov odprave ob razbitini letala.

Letalo Catalina PBY-5, ki je pripadalo vrstam Vojne mornarice Združenih držav Amerike, je bilo likvidirano v prvih minutah japonskega napada na ameriško pomorsko oporišče Pearl Harbor 7. decembra leta 1941. Preden pa so Japonci začeli z bombardiranjem omenjenega oporišča, so bombe odvrgli na bližnjo postojanko ameriške mornarice na vzhodni obali havajskega otoka Oahu. Nedavno fotografirano leto je bilo eno od 27 (vsa letala so bila tipa Catalina PBY), ki so bila uničena v uvodnem napadu.

V bombardiranju je ugasnilo več kot 2.000 ameriških življenj, napad pa je bil povod za vstop Združenih držav Amerike v drugo svetovno vojno.

Prekletstvo motnih voda

Arheologi in navdušenci nad vsem zgodovinskim so dolga desetletja poskušali narediti kolikor toliko zadovoljive fotografije razbitin letala. Leta 1994 se je do njega potopila skupina potapljačev, da bi ga fotografirala, a so motne vode v zalivu Kane'ohe izničile ves njihov trud. Bolj nedavno, leta 2008, so se razbitin z enakim namenom lotili člani potapljaške skupine 'Havajski podvodni raziskovalci', a jo je tudi njim zagodla voda. Sreča se je nasmehnila šele skupini študentov z Univerze na Havajih. Ti so končno lahko naredili jasne fotografije razbitine, obenem pa podrobno raziskali potopljeno letalo in njegovo neposredno okolico. Pri tem jim je pomagal Hans Van Tilburg, pomorski arheolog Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA). Kot so ugotovili, letalo počiva v treh delih na globini približno devetih metrov. »Nove fotografije govorijo zgodbo o skorajda povsem pozabljeni žrtvi napada,« je dejal Van Tilburg. »Potopljeno letalo tako kot bojni ladji USS Arizona in USS Utah, prav tako žrtvi napada, spominja na tisti usodni dan.« Identiteta tako letala kot njegove posadke ostaja neznanka. Van Tilburg dopušča možnost, da je bilo letalo uničeno, ko je njegova posadka poskušala vzleteti.

Povod za vstop

Prej omenjeni bojni ladji sta bili dve od petih, ki so bile potopljene med napadom na Pearl Harbor. V bombardiranju je ugasnilo več kot 2.000 ameriških življenj, napad pa je bil povod za vstop Združenih držav Amerike v drugo svetovno vojno. Uničenje Catalin je bil hud udarec, saj brez teh bombnikov ameriški piloti niso mogli nemudoma maščevati za japonski napad. Le malo verjetno je, da bodo arheologi kdaj zagotovo vedeli, kaj se je dejansko zgodilo s potopljenim letalom, sploh ker ga ne smejo premakniti. Ameriška zakonodaja namreč prepoveduje »vznemirjanje« potopljene lastnine Združenih držav Amerike ali katere druge države v ameriških teritorialnih vodah.