Zanimivosti

Za eno leto zaprti v utesnjen prostor. Nočna mora?

R.T.
1. 9. 2015, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šest ljudi bo v imenu znanosti eno leto preživelo znotraj kupole na Havajih. Tamkajšnja univerza se je namreč lotila eno leto trajajoče simulacije življenja na Marsu.

Twitter

Šest poskusnih zajčkov je v kupolo na Havajih v okviru projekta HI-SEAS vstopilo prejšnji petek, v njej pa bodo preživeli naslednjih 365 dni, kot da bi dejansko bili na površju rdečega planeta. Med njimi so fizik, pilot, arhitekt, astrobiolog, pisec, fizičarka in strokovnjakinja za prst.

Raziskovalci bodo zbirali podatke o kognitivnih, družbenih in čustvenih dejavnikih, ki bi lahko vplivali na delovanje skupine. 

Njihov dom je kupola z dvema nadstropjema, ves čas pa bodo pod nadzorom kamere, senzorjev gibanja in drugih tovrstnih naprav, s katerimi upravlja njihova matična univerza. Raziskovalci bodo zbirali podatke o kognitivnih, družbenih in čustvenih dejavnikih, ki bi lahko vplivali na delovanje skupine. Skušali bodo namreč ugotoviti, kako zbrati in tudi podpreti dobro skupino za povratno pot na Mars ter kakšne nevarnosti jim pri tem pretijo. Takšno potovanje bi po ocenah strokovnjakov trajalo tri leta. Šesterici je v prvem nadstropju kupole na voljo kuhinja, jedilnica, telovadnica, pisarna in laboratorij. Tu je tudi edina z vsemi možnimi pritiklinami opremljena kopalnica. V drugem nadstropju pa imajo prostor za druženje in šest spalnic, opremljenih s posteljami, mizami in stoli, ter delavnico.

Twitter

Člani ekipe so zaenkrat še dobrega počutja, če je mogoče soditi po sporočilih, ki jih delijo na družbenih omrežjih. Za svojo prvo večerjo v »vesolju« so imeli sir in purana s prilogo graha in koruze. Hrana je seveda bila predhodno dehidrirana.