Zanimivosti

Stripovski junak Snoopy danes praznuje 65 let

M.J.
10. 8. 2015, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Stripovski junak Snoopy, ki je ob boku Charlieja Browna zabaval številne generacije, danes praznuje 65. rojstni dan. Mnogi se ga spominjajo, kako sedi na strehi svoje pasje utice, zre v nebo in se pritožuje, kako sovraži jutra. Na začetku oktobra bo minilo tudi 65 let od objave prvega stripa Peanuts (Oreščki), v katerem nastopa Snoopy.

Arhiv Svet24

Snoopy se je v stripu Peanuts (Oreščki) prvič pojavil 4. oktobra 1950, dva dni po objavi prvega stripa, ki ga je ustvaril Charles M. Schulz. Avtor je navdih našel pri svojemu hišnemu ljubljenčku z otroštva Spikeu.

Na začetku Snoopy ni govoril. Leta 1952 je začel avtor njegove misli izpisovati v oblačkih, dve leti kasneje pa ga je postavil na zadnje tačke, da je hodil kot ljudje. Avtor je 10. avgust določil za njegov rojstni dan leta 1968 v podlistku, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. V stripu je Snoopy nastopal vse do zadnje izdaje, ki jo je Schulz narisal leta 2000.

Snoopy se je ob boku Charlieja Browna pojavil tudi v televizijski seriji. Ob 65-letnici izdajanja stripa bo v kinematografe novembra letos prišel animirani 3D film The Peanuts Movie.

Na današnji dan so vsi ljubitelji stripa Peanuts (Oreščki) pozvani, da na Twitterju objavijo svojo risbo Snoopyja in mu s tem voščijo ob jubileju.