Zanimivosti

Najboljši približek Zemljini dvojčici

R.T.
27. 7. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vesoljski teleskop Kepler, s katerim razpolaga ameriška vesoljska agencija Nasa, se lahko pohvali z odkritjem novega planeta. A ne kakršnega koli, temveč takšnega, ki je doslej najbolj podoben našemu.

Twitter

Kepler-452b, kot se imenuje novoodkriti planet, ki je malo večji od Zemlje, kroži okoli zvezde, podobne našemu Soncu, le da je ta 1,5 milijarde let starejša. Tudi razdalja med njim in zvezdo je primerljiva s tisto med Zemljo in Soncem. »To je še en korak bližje odkritju Zemljine dvojčice,« je dejal Jeff Cooughlin, znanstvenik z inštituta SETI, ki se ukvarja z iskanjem zunajzemeljskega življenja. »Vsak korak v tej smeri je pomemben. Kepler-452b je trenutno Zemljin najboljši približek.« Znanstveniki so v preteklosti sicer že odkrili druge manjše, potencialno naseljive zunajosončne planeta, le da vsi krožijo okoli rdečih pritlikavk, najmanjših dejavnih zvezd, manjših in hladnejših od Sonca.

»Zdi se neverjetno, da je ta planet šest milijard let preživel v naseljivem območju svoje zvezde; dlje kot Zemlja.« - Jon Jenkins, Nasin znanstvenik

Le ena od usod

1.400 svetlobnih let oddaljeni Kepler-452b je edini znani planet v svojem osončju. Ker je njegov premer približno 60 odstotkov večji od Zemljinega, znanstveniki ocenjujejo, da bi lahko bil skalnat. Nadalje ocenjujejo tudi, da ima gosto atmosfero, veliko vode in aktivne ognjenike. Če je dejansko skalnat, pa obstaja možnost, da je iz njegovih oceanov že izparela vsa voda, saj je njegova zvezda zaradi starosti toliko bolj vroča od Sonca. To je ena od usod, ki v prihodnosti morda čakajo Zemljo, so še dodali Nasini znanstveniki.

Kot na Zemlji

Za pot okoli svoje zvezde potrebuje 385 dni, kar pomeni, da so njegova leta daljša od Zemljinih. Ker kroži okoli zvezde, ki je od Sonca večja za 10 in svetlejša za 20 odstotkov, je Nasin znanstvenik Jon Jenkins dejal, da bi izkušnja sončne svetlobe na omenjenem planetu močno spominjala na ta fenomen, kot ga doživljamo na Zemlji. »Zdi se neverjetno, da je ta planet šest milijard let preživel v naseljivem območju svoje zvezde; dlje kot Zemlja,« je še dejal Jenkins in dodal, da je življenje na omenjenem planetu imelo veliko priložnost, če so le ostale razmere bile prave.

Prava stvar

Kepler je do sedaj odkril skoraj 4.700 zunajosončnih planetov. Od teh jih je bilo potrjenih le 1.030, vendar pa znanstveniki ocenjujejo, da se jih bo velika večina – 90 odstotkov –, izkazala za »pravo stvar,« kot se je za pravo stvar izkazal Kepler-452b. Znanstveniki so ga odkrili med iskanjem Zemlji podobnih planetov v Rimski cesti – dosedanje analize Keplerjevih opažanj kažejo, da približno 20 odstotkov vseh zvezd v omenjeni galaksiji premore vsaj en skalnat planet v naseljivem območju.