Zanimivosti

Da bo potovanje varno

N.N.
30. 6. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poletni meseci so glede prometne varnosti na cestah bolj kritični. Takrat je namreč na cestah gneča, ki povzroča nejevoljo, svoje naredi še vročina. Vse to zmanjšuje zbranost in varnost udeležencev v prometu.

Arhiv Svet24

Vrhunec sezone je tik pred vrati; takrat se na naše ceste poda več domačih in tujih voznikov ter potnikov, namenjenih na zasluženi dopust. Da bi potovanje potekalo čim bolj varno in brez nevšečnosti, policija podaja nekaj koristnih nasvetov. Med poletno turistično sezono se varnost v prometu navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v mnogočem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost udeležencev v prometu sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih.

Izberimo lokalne cesta

Da nam bo potovanje ostalo v lepem spominu, nam možje v modrem polagajo na srce, naj kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanemo strpni in upoštevamo cestnoprometne predpise. Poleg tega spremljajmo prometne informacije o zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Če je le mogoče, se na pot odpravimo takrat, ko na cestah ni zastojev, oziroma za pot izberimo lokalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.

Thinkstock

Če nimamo klimatske naprave

Pri daljših potovanjih priporočajo, da načrtujemo več postankov. Pri tem vozilo dobro prezračimo, naredimo nekaj razgibalnih vaj ter si privoščimo osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo. Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med prvo in šesto uro zjutraj ter med drugo in četrto popoldne.

Arhiv Svet24

Na pot se zato vedno odpravimo spočiti. Če postanemo med vožnjo utrujeni, pa se čim prej ustavimo in se odpočijmo. Če jemljemo zdravila, jih ne pozabimo vzeti s sabo. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložimo na čas, ko bomo vozilo ustavili, kar še posebej velja za telefoniranje. Med vožnjo bodimo torej popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti.