Zanimivosti

V Italiji z najdaljšo pico na svetu podrli rekord

sta/mv
21. 6. 2015, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Italija je podrla rekord v najdaljši pici na svetu, saj je v okviru svetovne razstave Expo 2015 v Milanu postregla več kot kilometer in pol dolgo margerito.

Predstavnik Guinnesove knjige rekordov Lorenzo Veltri je v soboto Italiji podelil priznanje za 1595,45 metra dolgo kulinarično mojstrovino, težko kar pet ton. Za pico so potrebovali 1,5 tone paradižnikov in pol tone mocarele ter cel potok ekstra deviškega oljčnega olja.

Kar 80 kuharjev iz cele Italije se je mučilo z velikanko, s katero so rekord odvzeli Španiji, kjer so spekli pico, dolgo "le" 1141,5 metra.

Večji del pice, ki je bila postrežena na več kot 800 mizah, so razdelili med obiskovalce, 300 metrov rekorderke pa so namenili lokalni humanitarni banki hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Margerito, italijansko specialiteto, ki so jo po tri minute na meter spekli v pet posebej za to prirejenih pečicah, so pripravili ob praznovanju 126. obletnico te pice.

Legenda pravi, da so leta 1889 v Neaplju prvič spekli danes najbolj znano pico na svetu. Ob obisku italijanskega kralja Umberta in kraljice Margherite v Neaplju jo je pripravil "oče pice" Raffaele Esposito Brandi. Kraljevi par je bil nad njenim okusom in videzom navdušen, še posebej kraljica, ki ji je tudi poklonila svoje ime.

Italija si sicer prizadeva, da bi to jed uvrstili na seznam Unescove kulturne dediščine.