Zanimivosti

Poleti na cestah Googlovi avtomobili, ki bodo vozili sami

STA / T.C.
16. 5. 2015, 22.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriški internetni in tehnološki velikan Google je napovedal, da so njegovi prototipi avtomobila brez voznika pripravljeni na novo fazo testiranja. S testnih stez bodo namreč poleti zapeljali na javne ceste - vendar takrat še pod človeškim nadzorom.

Google

Google je avtomobile, ki spominjajo na mehurček, zadnje leto testiral v nadzorovanem okolju. V tem obdobju je prišel tudi do več izkušenj v povezavi s tehnologijo obstoječih avtomobilov.

Google

"Sedaj napovedujemo nov korak v našem projektu: to poletje bo nekaj prototipnih vozil zapustilo testne steze in se podalo na nam dobro poznane ceste Mountain Viewa v Kaliforniji," je v zapisu na blogu dejal vodja projekta Chris Urmson. V avtomobilih bodo sicer na začetku sedeli varnostni vozniki.

"Vozila so prestala zahtevne teste, prek katerih smo zagotovili, da naša programska oprema in senzorji delajo, kakor je treba," je zagotovil in dodal, da se v družbi veselijo spoznavanja, kako družba doživlja in deluje z vozili, ter odkrivanja izzivov, ki so unikatni pri vozilu brez voznika.

Google

Google bo sicer v domačem kraju, Mountain View, hitrosti avtomobilov omejil na 40 kilometrov na uro. Prav tako bodo v tej fazi v avtomobilih sedeli varnostni vozniki, ki bodo avto lahko upravljali z odstranljivim volanom ter pedaloma za hitrost in zaviranje. To jim bo omogočilo prevzem nadzora nad vozilom, če bi se to izkazalo za potrebno. 

Google, ki se že šest let poigrava z avtomobili brez voznika, je v ponedeljek potrdil, da so bili ti avtomobili v tem času udeleženi v 11 prometnih nesrečah. Te so bile izključno majhne, brez žrtev in poškodb, so zatrdili. Prav tako naj bi bile nesreče posledica človeškega dejavnika - vključno z drugimi vozili, ki so se Googlovim zaleteli v zadnji del ali bok.

Google