Zanimivosti

Na Marsu našli vodo

Russia Today/B.K.
14. 4. 2015, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nove meritve vremena in prsti na Marsu kažejo, da je marsovska prst vlažna in, da ostaja v tekočem stanju, tudi ko se temperature spustijo pod ledišče. Nove ugotovitve s v nasprotju z do sedaj veljavno tezo, da je na rdečem planetu preveč hladno in suho za obstoj vode.

Reuters

Meritve temeljijo na celoletni študiji podatkov o temperaturi in vlagi na Marsu, ki jih je zbralo Nasino plovilo Curiosity, ki na površju rdečega planeta opravlja meritve in zbira podatke. Ti sedaj kažejo, da so razmerje v kraterju Gale, kjer se Curiosity trenutno nahaja, »ugodne za formiranje manjše količine slanice,« sporočajo iz Nase. Zaradi mešanja vlage s solnim perkloratom se ledišče vode spusti pod ničlo.

»Tekoča voda je pogoj za življenje, kot ga poznamo in tudi cilj raziskovalne misije na Marsu,« je dejal avtor poročila Javier Martin-Torres.

Nove meritve kažejo, da so pozimi takoj po sončnem vzhodu temperature in nivo vlage ravno pravšnji, da se ustvari slanica. Znanstveniki namreč pravijo, da ko se relativna vlažnost povzpne nad mejno vrednost, lahko soli v zemlji absorbirajo dovolj vodnih molekul, da se raztopijo v tekočino.

Twitter

Krater Gale, kjer trenutno deluje Curiosity, se nahaja južno od Marsovega ekvatorja in meri počez 154 kilometrov. Na sredi kraterja se nahaja gorovje, po katerem se sedaj vzpenja Curiosity. Gale je sicer eno izmed najslabših mest na Marsu za formiranje tekočine, zato znanstvenike navdaja z veseljem dejstvo, da so jo našli tudi tam. Če lahko namreč slanica nastane v tem kraterju, potem je lahko vode še več na višjih mestih in območjih z manj sonca.

Kljub novim dognanjem pa je malo verjetno, da na Marsu obstaja življenje. Znanstveniki menijo, da je življenje na Marsu po vsej verjetnosti izumrlo pred eno milijardo let, če je sploh obstajalo. Pred približno štirimi milijardami let je Mars namreč izgubil svojo atmosfero in magnetno polje, zaradi česar ni bil več zaščiten pred sončnim sevanjem. To zdaj prodre en meter v površino rdečega planeta, kar bi umorilo celo najbolj vzdržljive mikrobe, ki jih poznamo na Zemlji.

Wikipedia