Zanimivosti

Naj nas vodi razum ali srce?

J.Z.
28. 2. 2015, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vsak dan sprejemamo na tisoče odločitev. Nekatere sprejmemo razumsko, pri drugih pretehta intuicija. Obe poti sta pravilni, vendar nista obe vsem enako blizu. Odkrijte, kateri način odločanja je bliže vam – po občutku ali s premislekom.

Arhiv Sveet24

Začne se že takoj zjutraj – budilka zvoni in treba se je odločiti, ali bomo vstali takoj ali čez nekaj minut. Takojšnje vstajanje pomeni dovolj časa za zajtrk, poležavanje bo prineslo pomanjkanje časa. Kmalu sledi odločitev v zvezi z garderobo.
Kaj obleči danes?
V udobnem oblačilu bo dan potekal drugače kot v rahlo izzivalni obleki z visokimi petami. Tudi v službi se je treba odločiti, katera delovna naloga pride prva na vrsto, s čim se bomo strinjali, kaj zavrgli. Znanstveniki trdijo, da je takšnih in podobnih odločitev vsak dan okoli 20.000 in mnoge med njimi morajo biti sprejete v trenutku. Vse hitrejše odločitve od nas zahteva tudi moderna tehnologija, zaradi katere smo vedno na voljo, zato je časa za razmislek čedalje manj.

Kako vemo, katera odločitev je v nekem trenutku najboljša?
Kako se sploh odločamo? Uspešni ljudje pogosto zatrjujejo, da so najboljše odločitve sprejeli povsem spontano, ne da bi preveč razmišljali. Da pri življenjsko pomembni odločitvi prisluhneš občutku, se sliši nadvse zanimivo, in mnogokrat je to tudi čisto zares najboljša možnost – a ne vedno.

Strokovnjaki in raziskovalci menijo, da se je takrat, ko sprejemamo odločitev na področju, ki ga dobro obvladamo, dobro ravnati po občutku. Če pa smo v zvezi z dilemo laiki, je najbolje najprej izvedeti čim več in se poučiti ter šele nato sprejeti pretehtano odločitev. Je pa tudi res, da smo ljudje različni in nekaterim veliko uspešneje in pametneje svetuje glava, drugim pa, nasprotno, prav intuicija prišepetava najboljše odločitve. In kako je z vami?

1. Ali je pohištvo v vašem stanovanju družinska dediščina oziroma iz starinarne, ne pa iz nakupovalnih centrov?

Da

Ne

2. Ali je na vašem vrtu precej divjega rastja, manj pa gojenih rastlin?

Da

Ne

3. Imate na vprašanje, kaj si želite, takoj  pripravljen odgovor?

Da

Ne

4. Ali vas rado zanese v sanjarjenje in se zlahka izgubljate v fantaziji?

Da

Ne

5. Zaglejte se za hip v vzorec marmornih plošč, tapet, oblake ali v abstraktno sliko – vidite prepoznaven vzorec, žival, lik, obraz ali podobno?

Da

Ne

6. Se prijatelji pogosto posvetujejo z vami?

Da

Ne

7. Kadar se oglasi zvonec pri vratih ali na telefon, pogosto uganete, kdo je?

Da

Ne

8. Se vam dogaja, da mislite na nekoga, potem pa to osebo kmalu srečate?

Da

Ne

9. Se zjutraj pogosto sami prebudite, tik preden zvoni budilka?

Da

Ne

10. Si v tujih deželah radi naročate zanimivo lokalno hrano z neobičajnimi imeni, čeprav je ne poznate?

Da

Ne

11. Se vam pogosto zdi, da je tudi vreme povsem uglašeno z vašim notranjim razpoloženjem?

Da

Ne

12. Ali izgubljene in založene predmete kmalu najdete?

Da

Ne

13. So med pogovorom pogledi, geste, zven glasu ipd. enako pomembni kot besede same?

Da

Ne

Do 4 pritrdilni odgovori

Zelo dobro veste, kaj želite, pri doseganju zastavljenih ciljev pa se ozirate predvsem na dejstva. Le temeljito poznavanje okoliščin vam pri sprejemanju odločitev daje občutek gotovosti. Tuje vam je, da bi delovali le na osnovi čustev, to bi vam povzročalo precej nelagodja, česar pa ne želite. Vendar je vsaj nekaj drobnih odločitev, ki jih dovoljujete intuiciji. Gre predvsem za področje užitka: bi kavo ali čaj, pico ali špagete – pri teh odločitvah ste spontani, o drugem pa raje odloča vaša glava.

Od 5 do 9 pritrdilnih odgovorov

Imate močno razvito intuicijo, ki ji zaupate tudi takrat, ko se znajdete na povsem tujem področju in ste negotovi. Če se vam zazdi, da spontana odločitev ne prinaša dobrega občutka, pa  se lahko kaj hitro preklopite na glavo. Po prvi spontani presoji znate pravi trenutek vklopiti razum, še posebej pri pomembnih projektih, za katerimi je tudi večji finančni vložek, pri ugotavljanju resnice ali v kriznih okoliščinah. Kadar soočate razumska dejstva in občutek v trebuhu, ki nastopajo z enakovredno močjo, se pogosto raje odločite intuitivno.

Od 10 do 13 pritrdilnih odgovorov

Zvesto sledite svoji intuiciji in stavek »v zvezi s tem imam dober občutek« je eden vaših najbolj priljubljenih. Radi povsem naravnost poveste, kaj si mislite, in poleg tega vedno veste, kaj želite. Menite, da znate dobro oceniti, kaj je za vas najbolje in kaj vam škoduje. Pri presoji se najraje zanašate na dober ali slab občutek v trebuhu. Prepričani ste, da vas nihče ne pozna tako dobro, kot se poznate sami, in najpogosteje je to tudi res. Če pa se v presoji vendarle zmotite, znate položaj hitro obvladati in ga obrniti sebi v prid. (jz)