Zanimivosti

Ameriška invazija propadla, pojasnila skrajno bizarna

R.T.
28. 2. 2015, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

NLP Ameriški admiral Richard E. Byrd je leta 1947 načeloval invaziji na Antarktiko, imenovani »Highjump«, v kateri so sodelovale enote Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Avstralije. V največji odpravi na Antarktiko je bilo več kot 4.000 mož, trajala pa naj bi od šest do osem mesecev.

Arhiv Svet24

Odprava je neizpodbitno dejstvo. Le redko pa je omenjeno, vsaj v uradnih krogih, da so Byrd in njegove sile začasa odprave naletele na odpor. Za tega naj bi bili zaslužni leteči krožniki. Zgodba je znova postala aktualna pred nekaj leti, ko je upokojeni admiral, ki je sodeloval v odpravi, dejal, da se ni zavedal resnosti situacije. Operacija Highjump je bila v svojem bistvu invazija na Antarktiko s strani treh bojnih skupin, ki so Norfolk zapustile 2. decembra 1946. Vodil jih je admiral Richard E. Byrd s svojim ledolomilcem Northwind, prisotne pa so med drugim bile še letalonosilki Pine Island in Philipines Sea ter podmornica Sennet. Vendar pa zgodba hitro postane bolj zanimiva. Letalonosilka Pine Island, velikanka s skoraj 200 metri dolžine in 20 metri dolžine, ki je tehtala skoraj 15.000 ton, se je med odpravo izgubila. Pa menda ni bila edina.

Wikipedia

Admiral je menil, da bi morale ZDA na Severnem polu zgraditi bazo. 

Ne koliko, ampak kako

Admiral Byrd je 5. marca leta 1947 v enem od čilskih časopisov pojasnil, da je nujno, da Združene države Amerike uvedejo takojšnje obrambne ukrepe pred sovražnimi regijami. Dejal je še, da sicer noče strašiti ljudi, a da je resničnost, da so Združene države Amerike napadli leteči predmeti, ki so se gibali z nepredstavljivo hitrostjo. Nič nenavadnega torej, da je admiral kmalu po tem intervjuju ameriški vladi priporočil gradnjo obrambne baze na Severnem polu. Te trditve je večkrat ponovil, vse dokler ni bil hospitaliziran. Umrl je leta 1957, čeprav so številni prepričani, da je bil umorjen.

Ameriška operacija Highjump iz leta 1946 je pokazala, da Združene države Amerike niso več varne kot nekoč.

Kdo je torej bil sovražnik z dostopom do tako naprednega orožja, kot ga je omenjal admiral Byrd? Nemci so bili poraženi, Rusi tako napredne tehnologije najverjetneje niso imeli. V tistem času je bil še kako aktualen incident v Roswellu, ki pa je bil začasa omenjene odprave že uradno razložen in pometen pod preprogo. Leta 1938 se je v Nemčiji pripetilo nekaj podobnega kot v Roswellu, Nemci pa naj bi se dokopali do pogonskega motorja neznanega letečega predmeta, ki je strmoglavil nekje na Bavarskem. Tako so se pojavile govorice, da naj bi skupina nemških znanstvenikov na Antarktiki postavila skrivno bazo, kjer naj bi na podlagi pridobljene tehnologije razvijali napredna letala. Govorilo se je celo, da je Nemcem uspelo zajeti živega Nezemljana, ki jim je pomagal pri razvoju. Kakorkoli že, nekateri menijo, da naj bi bila nemška tehnološka prednost na račun pridobljenega pogonskega motorja povod za ameriško invazijo na Antarktiko.