Zanimivosti

Ena največjih katastrof v zgodovini našega sončnega sistema

J.P.
26. 10. 2014, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Švedskem se nahajata kraterja dvojnih asteroidov, domnevno ene največjih kozmičnih katastrof v zgodovini sončnega sistema.

Arhiv Svet24

Do redkega dogodka naj bi prišlo pred približno 458 milijoni let, ko naj bi v asteroidnem pasu 12 milijonov let pred tem prišlo do velikanskega trka.

Raziskava neposredno podpira dolgoletne sume, da sta ta dva kraterja, drug od drugega oddaljena le 16 kilometrov, posledica asteroidnih dvojčkov.

Pri Nasi pravijo, da če se asteroid nameri ravno proti Zemlji, obstaja 15-odstotna možnost, da mu bo družbo delal še drugi. Ko je torej pri trku razpadel asteroid premera 200 kilometrov, sta dva kosa trčila v plitvo morje, ki je prekrivalo današnjo Skandinavijo. Eden od podpisov katastrofe se nahaja v osrčju Švedske – krater Lockne premera 7,5 kilometrov, ki se nahaja približno 20 kilometrov južno od mesta Oestersund; drugi krater premera 700 metrov se nahaja v bližini Malingena.

Raziskava neposredno podpira dolgoletne sume, da sta ta dva kraterja, drug od drugega oddaljena le 16 kilometrov, posledica asteroidnih dvojčkov. Španski raziskovalci pod vodstvom Jensa Ormoeja s Centra za astrobiologijo v Madridu domnevajo, da je krater Lockne naredil predmet premera 600 metrov, drugega pa njegov 150-metrski brat dvojček. Asteroida naj bi nadalje bila le del »naliva«, ki je pred 458 milijoni let zaradi trka v asteroidnem pasu naluknjal Zemljo. Ta dogodek naj bi znatno vplival na ozračje planeta in njegove ekosisteme, obenem pa bil povod za nastanek povsem novih vrst.