Zanimivosti

Učenje tujega jezika že v 2. razredu osnovnih šol

STA/M.J.
29. 5. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Razpisna komisija je ministru za izobraževanje predlagala, naj izmed izmed 237 osnovnih šol, ki so se prijavile na javni razpis za postopno uvajanje prvega tujega jezika v drugi razred osnovne šole v šolskem letu 2014/15, izbere 61 osnovnih šol. Seznam šol je objavljen na spletnih straneh ministrstva.

Arhiv Svet24

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v marcu objavilo javni razpis za vključitev osnovnih šol v postopno uvajanje prvega tujega jezika v drugi razred osnovne šole v šolskem letu 2014/15, ki se je zaključil 21. aprila. Na razpis so se lahko prijavile osnovne šole, ki so vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja, imajo potrebno število usposobljenih učiteljev za izvajanje pouka prvega tujega jezika za učence drugega razreda in tudi sklep sveta šole o postopnem uvajanju in izbiri prvega tujega jezika.

Natančne pogoje za učitelje predmeta v posameznem obdobju ali razredu sicer določa pravilnik o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole. Učitelji jezika v prvem obdobju bodo morali imeti opravljeno dodatno izpopolnjevanje iz zgodnjega učenja - če so končali magistrski študijski program druge stopnje poučevanje jezika - oz. dodatno izpopolnjevanje iz jezika - če so končali univerzitetni študijski program razrednega pouka ali magistrski študijski program druge stopnje poučevanje -, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Postopno uvajanje prvega tujega jezika v drugi razred osnovne šole predvideva novela zakona o osnovni šoli, ki jo je državni zbor sprejel oktobra 2011.