Zanimivosti

ZDA vložile obtožnico proti petim kitajskim vohunom

STA/M.J.
19. 5. 2014, 19.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriško pravosodno ministrstvo je danes objavilo obtožnico proti petim kitajskim vojaškim vohunom iz enote 61398 tretjega oddelka kitajske ljudske armade. Obtoženi so računalniških vdorov.

ZDA so Kitajsko doslej kraj zaupnih informacij s področja industrije in vojske obtoževale le na splošno, Peking pa je odgovarjal, naj Washington neha širiti laži, če nima nobenih dokazov. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je danes v Washingtonu predstavil dokaze in z besedami "kar je preveč je preveč", zagotovil, da je to šele začetek tovrstnih pregonov.

Obtožnica pravosodnega ministrstva trdi, da so Wang Dong, Sun Kailiang, Wen Xinyu, Huang Zhenyu in Gu Chunhu vodili operacije vdorov v računalniške sisteme podjetij in vojaške industrije, da pridejo do informacij, ki bodo koristile kitajskim državnim podjetjem oziroma vojski.

Med drugim naj bi vdrli v sisteme podjetij Alcoa, Westinghouse, Allegheny Technologies, U.S. Steel Corp., Solar World in celo v sistem sindikata jeklarskih delavcev United Steelworkers.

Holder pravi, da so obtožnico vložili, da Kitajsko prisilijo v spoštovanje ameriškega pravosodnega sistema. Do vdorov naj bi prihajalo več let, agenti policije FBI pa so vlomilcem sledili nazaj domov in prišli do sedeža omenjene enote 61398 tretjega oddelka ljudske armade v Šanghaju.

Obtožene bodo preganjali na daljavo, saj jih Kitajska ZDA ne bo izročila, objava obtožnice pa lahko dodatno zaostri odnose med državama, ki so v težavah zaradi medsebojnih obtožb o vohunjenju.

Tudi Kitajska namreč obtožuje ZDA računalniških vdorov v vojaške in varnostne sisteme, Washington pa po objavah nekdanjega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna, ne more več trditi, da tega ne počne.