Zanimivosti

Vse številčnejši potresi za strokovnjake le naključje

J.P.
3. 4. 2014, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čile je stresel potres magnitude 8,2, Panamo potres magnitude 5,8 in Kalifornijo potres magnitude 5,1; v Peruju se je po 40 letih zbudil ognjenik. Naključje?

Znanstveniki zagotavljajo, da drugega kot to ne more biti, četudi je do vseh naštetih potresih prišlo na območju Ognjenega obroča, podkvasto oblikovanega območja v Tihem oceanu, kjer se zgodi večina izbruhov in potresov – okrog 90 odstotkov vseh potresov in okrog 81 odstotkov vseh največjih potresov.

Tam naj bi letno izbruhnilo med petdeset in šestdeset ognjenikov. Laik bi namreč sklepal, da je v Severni in Južni Ameriki prišlo do porasta v seizmični aktivnosti, sploh na imenovanem območju. Vse te skrbi so očitno odveč, saj strokovnjaki pravijo, da gre le za velikansko naključje.

Strokovnjaki niso zaskrbljeni spričo vse številčnejših potresov.

John Vidale, seizmolog z univerze Washington-Seattle pravi, da potresa v Panami in Čilu več kot gotovo nista povezana. Vidale je le še eden v vrsti strokovnjakov, ki pravijo, da ni dokazov o povezavi med seizmološkimi aktivnostmi različnih regij Ognjenega obroča. Upajmo, da se ne motijo, ko pravijo, da vzorca ni, četudi zgodovina uči, da se seizmična aktivnost dogaja v valovih. 

Fotografije in video trenutkov tik po potresu v Čilu si lahko ogledate tu.