Zanimivosti

Nov kos sestavljanke misterija, ki je jeti

J.P.
5. 4. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mož iz Teksasa, ki je trdil, da je ustrelil jetija, je priznal, da jetijevo truplo ni ravno truplo...

Rick Dyer, samooklicani najboljši sledilec jetijev na svetu, je priznal, da je 2,5 metra visoko truplo jetija, poimenovano Hank, le 500 evrov vreden rekvizit iz lateksa, pene in kamelje dlake.

»Leta 2008 sem s prevaro prizadel številne ljudi, katerim bi se rad odkupil in dokazal, da nisem prevarant.«

Jetija naj bi ustrelil septembra 2012 v bližini San Antonia v Združenih državah Amerike. Od takrat je bilo njegovo truplo na ogled za skromnih sedem evrov. Razstava je potovala po celotnih ZDA, samo prejšnji mesec pa je prinesla 43.000 evrov dobička. Pred tednom dni pa ga je obiskal še en zanesenjak, Andrew Clacy, in iz Dyerja izvlekel, da gre za potegavščino. Clacy je takoj obvestil medije, da se je na podlagi suma soočil z Dyerjem v Daytoni, kjer mu je ta priznal, da Hank ni resnično truplo ampak proizvod podjetja iz zvezne države Washington. Ti naj bi Hanka izdelali po Dyerjevem naročilu.

V podobno prevaro je bil vpleten že leta 2008.

Dyer je kmalu zatem na svojem sedaj že izbrisanem Facebook profilu zapisal, da bo od sedaj naprej govoril le še resnico: »Nikomur nisem storil žalega, sem le šaljivec, ki se občasno rad poigra.« Chris Russell, lastnik podjetja Twisted Toy Box, je priznal, da je lansko leto za Dyerja izdelal rekvizit, ki je postal Hank. Vendar pa naj bi se mu Dyer zlagal, češ da bo rekvizit, katerega izdelava je trajala dva tedna, uporabljen v snemanju filma. Kot je dejal Russell, naj bi Dyer načrtoval še mladiča in samico jetija.

Zaenkrat še ni znano, kako se bo na obtožbe odzvala policija, je pa Dyer že priznal goljufivo poslovanje, saj je zaračunaval ogled resničnega trupla jetija. Vseeno pa vztraja, da je leta 2012 ustrelil in ubil jetija, čigar trupla noče pokazati, saj da se boji kraje. Novica o prevari pa ni presenetljiva, saj je bil v nekaj podobnega vpleten že leta 2008, ko je trdil, da ima v lasti jetijevo truplo. Tudi to se je na koncu izkazalo za gumijastega pajaca. Prejšnji mesec je trdil, da bo dostavil DNK dokaze o avtentičnosti ustreljenega jetija, česar pa ni storil. Takrat je povedal: »Leta 2008 sem s prevaro prizadel številne ljudi, katerim bi se sedaj rad odkupil in dokazal, da nisem prevarant.«