Zanimivosti

Danes bodo znani rezultati poklicne mature

STA/M.J.
12. 3. 2014, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Šole in organizacije za izobraževanje odraslih bodo danes kandidate obvestile o rezultatih zimskega izpitnega roka poklicne mature. Na zimski rok se je tokrat prijavilo 1856 kandidatov iz 138 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Arhiv Svet24

Poklicna matura vsako leto poteka v treh rokih, spomladanskem, jesenskem in zimskem. Slednji se je letos zaradi izrednih vremenskih razmer in posledic vremenske ujme za nekaj dni zamaknil in sicer na 10. februar.

Pri poklicni maturi dijaki in odrasli opravljajo obvezni in izbirni del. Obvezni del obsega prvi in drugi predmet poklicne mature. Prvi predmet je izpit iz materinščine - slovenščine, italijanščine ali madžarščine, drugi predmet pa izpit iz temeljnega strokovno-teoretičnega predmeta.

Izbirni del obsega tretji in četrti predmet poklicne mature. Tretji predmet je izpit iz matematike ali tujega jezika. Četrti predmet poklicne mature pa je izdelek oziroma storitev ali seminarska naloga z zagovorom v skladu z izobraževalnim programom, v katerem se opravlja poklicna matura.

Zadnji dan za prijavo kandidatov na spomladanski rok poklicne mature je 1. april.

Na jesenski rok poklicne mature se je sicer prijavilo 4012 kandidatov, od katerih jih je k izpitom pristopilo 2535. Od teh je vse izpite opravljalo 1274 kandidatov, 68,52 odstotka od njih uspešno.