Zanimivosti

Najdražje mesto na svetu je?

STA / J. P.
4. 3. 2014, 15.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Samo v letu dni je napredovalo za pet mest. Zahvaljujoč visokim stroškom lastništva avtomobila in močni valuti je izrinilo Tokio.

Vzpon Singapurja glede na stroške življenja je bil enakomeren in ne spektakularen, sicer navaja poročilo raziskovalnega oddelka revije The Economist, Economist Intelligence Unit, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj raziskave, ki vzame pod drobnogled cene 160 produktov in storitev v 140 mestih po svetu, je pomagati podjetjem pri določanju plač za svoje zaposlene, ki jih pošiljajo v tujino.

Kot ugotavljajo, je Singapur glede lastništva avtomobilov zaradi številnih omejitev, vključno s sistemom kvot in visokih davkov, "znatno dražji kot druge lokacije". Tudi siceršnji stroški prevoza so v Singapurju skoraj trikrat višji kot v New Yorku.

Poleg tega se mestna država z zelo malo lastnimi naravnimi viri glede energetskih in vodnih zalog zanaša na druge države in je zato tretja najdražja destinacija glede komunalnih stroškov, ugotavlja raziskava. Izpostavlja tudi, da je Singapur najdražji kraj na svetu za kupovanje oblačil.

Med mesti, ki so se uvrstila v prvo deseterico najdražjih na svetu, so med drugim še Pariz, Oslo, Zürich in Sydney. Tokio, ki je bil lani na prvem mestu, je zdrsnil na šestega, med drugim tudi zaradi vse šibkejšega jena.