Zanimivosti

Razkriti načrti za vojno!

STA/M.J.
6. 1. 2014, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Načrti za začetek prve svetovne vojne so obstajali že 13 mesecev pred sarajevskim atentatom in 14 mesecev pred avstro-ogrsko napovedjo vojne Srbiji, razkrivajo v srbskem državnem arhivu. Razkrivalo naj bi jih pismo iz leta 1913, ki ga je javnosti predstavil direktor arhiva Miroslav Perišić.

Wikipedia

Guverner BiH Oskar Potiorek je takratnemu avstroogrskemu finančnemu ministru Leonu Bilinskemu sporno pismo poslal 28. maja 1913. Kopijo pisma je leta 1928 natisnil časnik Večernja pošta, medtem ko se je original izgubil.

Po besedah Peršića je pismo izjemnega pomena za vse, ki se ukvarjajo s preučevanjem prve svetovne vojne. Odkriva namreč ne le namere vojnih krogov Dunaja za začetek vojne, pač pa tudi odnos vladajočih krogov do Srbov, Hrvatov in muslimanov ter njihovih odnosov, še posebej pa politiko Dunaja do Srbov v BiH in Srbiji ter do zagovornikov ideje o skupnosti južnih Slovanov.

"Gre za enega najbolj pomembnih zgodovinskih virov za preučevanje vprašanja krivde in odgovornosti za začetek prve svetovne vojne," poudarja Perišić. Po njegovem razlogov za skrivanje dokumenta ni težko uganiti. Njegova vsebina se namreč ne sklada z želeno oziroma ustvarjeno neznanstveno sliko zgodovine začetka vojne.

Član odbora Andrićevevega instituta za obeležitev obletnice začetka prve svetovne vojne Miroslav Jovanović je dodal, da je bil sarajevski atentat zgolj povod za začetek izbruha prelivanja krvi, v katerem je umrlo devet milijonov vojakov in pet milijonov civilistov.

"Avstro-ogrska je razloge za začetek prve svetovne vojne prevalila na ramena Srbije in Rusije, to idejo pa so kasneje podprli številni znani zgodovinarji," je še opozoril.