Zanimivosti

Vera v boga upada

Č.K.
19. 12. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Znano je, da so Američani eden izmed najbolj vernih narodov na svetu. A tudi to se spreminja, kar kažejo rezultati novih raziskav. Zadnja anketa inštituta Harris ugotavlja, da 72 odstotkov Američanov verjame v boga, vendar je to osem odstotkov manj kot pred štirimi leti.

Reuters

Nazaduje tudi vera v čudeže, nebesa in pekel, Jezusa kot sina božjega, deviško rojstvo in dušo. Obenem pa je malce porasla »vera« v Darwinovo teorijo evolucije. Popolno neomajno prepričanje, da bog obstaja, je v desetih letih nazadovalo s 66 na 54 odstotkov. Vera v čudeže je v osmih letih nazadovala za sedem na 72 odstotkov, vera v nebesa za sedem na 68 odstotkov, v Jezusa kot sina božjega za štiri na 68 odstotkov, vera v preživetje duše po smrti za pet na 64 odstotkov, vera v hudiča in pekel za štiri na 58 odstotkov in vera v deviško rojstvo Jezusa za tri na 57 odstotkov.

Presenetljivo je pa dejstvo, da Darwinovi teoriji evolucije verjame manj kot polovica vseh Američanov. V Darwina verjame le 36 odstotkov republikancev in 52 odstotkov demokratov.