Zanimivosti

Ali Sonce izgublja svojo moč? Kaj se dogaja?

jp
13. 11. 2013, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekaj se dogaja s Soncem. Sočnih peg je pol manj od pričakovanega števila, njegova magnetna pola pa sta nenavadno iz ravnovesja.Sončne pege označujejo mesta izredne magnetne sile, kjer se kuhajo sončne nevihte. Po besedah znanstvenikov, ki se pri tem med drugim opirajo tudi na zgodovino, se Sonce približuje eksplozivnemu vrhuncu svojega približno enajstletnega cikla aktivnosti, sončnemu maksimumu. A kot pravijo znanstveniki, bo najšibkejši v zadnjih dvesto letih.

Wikipedia

Ne vedo, ali gre zgolj za začasen upad ali za kazalca desetletij le teh, ki bi lahko omilili globalno segrevanje s spreminjanjem svetlosti sonca oziroma valovnih dolžin njegove svetlobe. »Ni ga znanstvenika med živimi, ki bi bil priča tako šibkemu sončnemu ciklu,« je dejal astrofizik Andres Munoz Jaramillo iz centra za astrofiziko v Cambridgeu.

Da bi še bolj zmedlo znanstvenike, Sonce trenutno prestaja enega izmed najbolj nenavadnih magnetnih obratov v zgodovini. Po navadi se polarnost polov zamenja vsakih enajst let. Med obratom sončeva magnetna polja na polih oslabijo, nato pa vzniknejo z nasprotno polarnostjo. Kolikor znanstveniki vedo, magnetni obrat zgolj signalizira vrhunec sončnega maksimuma. V tem konkretnem ciklu pa sta pola iz ravnovesja: severni pol naj bi svojo polarnost zamenjal že pred letom dni, tako da si pola po naboju trenutno nista več nasprotna.

Po besedah znanstvenikov gre za nenavadno dolgotrajen zamik. Sicer so zmedeni, a ne zaskrbljeni. Južni pol naj bi po satelitnih meritvah sodeč, svojega severnega brata dohitel naslednji mesec, pravijo znanstveniki, vendar pa ne znajo razložiti manj sončnih peg. Čeprav še vedno turbulentno, je Sonce vseeno le senca samega sebe izpred nekaj desetletij. Kot pravijo znanstveniki, niso problematične le maloštevilne pege, ampak tudi njihova zmanjšana aktivnost.

Vseeno pa Sonce popolnoma ne miruje: tako je pred kratkim po več mesecih zatišja prišlo do več kot štiriindvajsetih sončnih izbruhov, a so bili ti, kot dodajajo znanstveniki, le približek silnih predstav nekdanjih sončnih maksimumov.