Zanimivosti

Znanstveniki vzgojili "miniaturne možgane"

STA / S.R.
29. 8. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna skupina znanstvenikov je v sredo v reviji Nature objavila, da so iz matičnih celic uspešno vzgojili tkivo človeških možganov, ki ga bodo uporabili za raziskavo motenj v njihovem delovanju. S to pridobitvijo bodo dobili tudi vpogled v razvoj najkompleksnejšega organa v človekovem telesu.

Nature

Iz matičnih celic so vzgojili kot grah velike mehurčke možganskega tkiva, ki so podobni zasnovam možganov pri človeškem zarodku. Poimenovali so jih cerebralni organoidi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstvenikom se tako v prihodnje ne bo več treba zanašati le na mišje možgane, ki ne predstavljajo ustrezne primerjave, da bi na njih lahko raziskovali človeške bolezni in možnosti zdravljenja, je ekipa še zapisala v reviji Nature.

Po besedah koordinatorja raziskave Jürgena Knoblicha z Avstrijske akademije znanosti upajo, da bodo zdravila tako lahko preverili neposredno na tkivu, ki ima človeške lastnosti, in se izognili poskusom na živalih. "Tako pridobljeni rezultati bodo boljši in lažje prenosljivi na človeka," je še dodal.

Knoblichova ekipa je matične celice, ki se lahko sicer razvijejo v kakršnokoli vrsto celic, uporabila za razvoj živčnih celic, ki so se nato samoorganizirale v organoide, velike do štiri milimetre. V bioreaktorju so te tvorbe preživele več mesecev.

Sklep študije je, da se iz tridimenzionalne kulture razvije vrsta možganskih predelov, ki lahko vplivajo drug na drugega. Kljub navdušujočim obetom pa sanje znanstvenikov, da bi ustvarili "instantne možgane" ostajajo nedosegljive.

Organoidi, ki posnemajo različne predele možganov so bili razporejeni naključno in niso imeli oblike ali splošne prostorske razporeditve, ki je tipična za človeške možgane.

Ker ustvarjeno tkivo nima obtočnega sistema, je bila oskrba s hranilnimi snovmi in kisikom omejena, zaradi česar so organoidi lahko zrasli le do velikosti nekaj milimetrov.

Knoblich je še dodal, da s to metodo ne nameravajo vzgojiti nadomestnih delov za poškodovane človeške možgane.