Zanimivosti

Hekerji sesuli strežnike z nacionalno domeno

STA / S.R.
27. 8. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je v nedeljo doživela največji napad na svojo internetno strukturo doslej. Hekerji so sesuli kitajske strežnike za nacionalno domeno .cn, je sporočila pristojna kitajska državna agencija.

Thinkstock

Kot so sporočili s Kitajskega centra za informacije o internetnem omrežju (CNNIC), je bil upravljalec kitajske nacionalne domene v nedeljo tarča dveh DDoS napadov.

Pri tovrstnih hekerskih napadih gre za t.i. porazdeljen napad za zavrnitev dostopa (DDoS napad), ki spletne strani onemogoči tako, da jih zasuje s kopico podatkov. Za DDoS napadi ponavadi stojijo hekerji, ki imajo nadzor nad večjim številom okuženih računalnikov, na katerih je nameščena posebna programska oprema. Ti računalniki nato sodelujejo v napadu, največkrat brez vednosti uporabnika.

Drugi nedeljski napad je bil največji tovrstni v zgodovini Kitajske, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v CNNIC.

Pojasnili so še, da je bila zaradi napadov močno prizadeta ločljivost nekaterih spletnih strani; njihova uporaba je bila zato upočasnjena ali onemogočena.

Kdo bi lahko bil odgovoren za napada, v CNNIC niso nakazali. Washington je Kitajsko že večkrat obtožil izvedbe hekerskih napadov na spletne strani ameriških vladnih agencij in ameriških podjetij. A v Pekingu so vsakršne tovrstne očitke doslej zanikali in opozarjali, da so tudi sami žrtve napadov.