Zanimivosti

Usmrtili so ga zaradi štirih kilogramov

M.J.
23. 8. 2013, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji britanski ministrski predsednik Gordon Brown je najostreje obsodil usmrtitev britanskega državljana Akmala Shaikha na Kitajskem. Kitajska zanika trditve, da je bil 53-letni Shaikh duševno bolan.

Akmal Shaikh je po polovici stoletja prvi Evropejec, ki so ga usmrtili na Kitajskem.

Oče treh otrok je upal na pomilostitev v zadnjem trenutku. Zaman – njegovo usmrtitev je odobrilo kitajsko vrhovno sodišče.''Zgrožen sem in razočaran, da niso uslišali naših večkratnih prošenj za milost,'' je Brown dejal v izjavi. Kitajci zagovarjajo postopek, s katerim so zadevo pripeljali do konca. ''Britanskega državljana so obsodili na smrt zaradi tihotapljenja mamil. Šlo je za neodvisno kriminalno dejanje,'' je predstavnica zunanjega ministrstva Jiang Yu povedala novinarjem. ''Kitajsko sodstvo ga je obravnavalo v skladu z zakonom. Kitajska je v celoti zavarovala obtoženčeve sodne pravice.'' Uradniki iz regije Xinjiang, kjer je bil Shaikh v zaporu, so britanskim oblastem po faksu poslali potrdilo o njegovi smrti.

Ko so jih povprašali, kaj menijo o Brownovi izjavi, je Jiangova odgovorila: ''Zelo smo nezadovoljni in ugovarjamo britanskim obtožbam. Upamo, da to ne bo po nepotrebnem ogrozilo kitajsko-britanskih odnosov. Ne gre le zato, kako zelo sovražimo trgovino z mamili. Velika Britanija je kot Kitajska predana temu, da ji stopimo na prste. Vprašanje je le, ali je gospod Shaikh postal še ena njena žrtev.'' Shaikh je prvi Evropejec, ki so ga po polovici stoletja usmrtili na Kitajskem.

Britanska vlada in različne organizacije za človekove pravice so si do zadnjega prizadevali za preprečitev usmrtitve. Minister za zunanje zadeve David Miliband je dodal: ''Pridružujem se ministrskemu predsedniku in izrekam sožalje družini in prijateljem gospoda Shaikha. Globoko obžalujem, da naših natančno določenih pomislekov glede tega posameznika niso upoštevali kljub večkratnim pozivom ministrskega predsednika, kolegovih ministrov in mene. Pri tem mislim na težave z duševnim stanjem in na to, da med sojenjem ni imel profesionalnega prevajalca.'' Shaikhovi sorodniki so trdili, da je duševno neuravnovešen, in se po usmrtitvi vsem zahvalili za podporo.

Sally Rowen iz organizacije za človekove pravice Reprieve je nad usmrtitvijo zgrožena. ''Smrt Akmala Shaikha je žalostna obsodba današnjega sveta, posebno po kitajskem sodnem sistemu. Akmal je bil nežen človek, ki ga je pestila bolezen. Spolzel je skozi razpoke družbe. Izdali so ga in namenoma ubili pripadniki enega najmogočnejših narodov na svetu. Pri Reprievu smo zgroženi nad tem, kar smo videli med našim ukvarjanjem s to zadevo.'' Kitajskemu vrhovnemu sodišču so se britanski dokazi o duševni bolezni zdeli nezadostni in menda niso zadovoljivo podpirali trditve, da Shaikh ni prvi iz družine, ki ima duševno bolezen. Tudi Akmal jim menda ni dal dovolj dokazov za to trditev. Shaikha iz Kentish Towna v Londonu so aretirali leta 2007, ker je na Kitajsko prinesel štiri kilograme heroina. Priletel je iz Tadžikistana.