Zanimivosti

Nakit je prišel iz vesolja

(uk)
23. 8. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leta 1911 so arheologi našli grobišča v Gerzeh, v severnem Egiptu. Očitno so bila precej pomembna in zdaj so znanstveniki ugotovili točno, zakaj.

Wikimedia

Arheologi so odkrili več kamnov, zapestnic, ogrlic in okraskov, za katere zdaj vemo, da so bili izdelani iz meteoritov, ki so padli na Zemljo. Predmeti so stari okoli 5000 let, meteorji pa naj bi padli na zemljo okoli 3200 let pred našim štetjem. Egipčanski mojstri so natančno obdelali meteorske ostanke, da so dobili predmete, ki so v glavnem sestavljeni iz železa.

Železo so najprej sploščili v tanke plošče in jih nato zvili v oblike, ki so jih želeli. Raziskovalci so s posebnimi skenerji potrdili, da železo prihaja iz meteorjev. Predmeti so danes shranjeni v muzeju University College London's Petrie. Poleg meteorskega železa so dodali še druge drage kamne, zlato in kristale. Najdba razkriva, da so bili kovaški mojstri starega Egipta precej bolj napredni in iznajdljivi, kot smo to do zdaj domnevali. »Do pred kratkim nismo vedeli, da so znali kovati tako zmes železa in niklja, ki je precej trši in bolj lomljiv kot recimo baker,« so v poročilu zapisali na univerzi.