Zanimivosti

Kako ugotoviti, da imate težave z imunskim sistemom

R.T.
22. 8. 2013, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pogoj za naše zdravja je zdrav imunski sistem. Kadar ne dela pravilno, se pojavijo razdražljivost, alergije, vnetja, kronične bolezni in avtoimuna obolenja, ki so v naši družbi vse pogostejša.

Mnogo oblik avtoimunih obolenj povzroča poškodbe različnih organov. Avtoimuna obolenja so si v osnovi izredno podobna in jih povzročajo sistematska vnetja, ki pripeljejo telo do faze samonapada. Naše telo ima izredno sofisticiran sistem, ki nas obvaruje ob napadu tujih substanc, ki v naše telo vstopajo skozi hrano, vodo, zrak in kozmetiko. Ko naše telo zazna tujke, proizvede protitelesa, da telo branijo pred nevarnimi vsiljivci. Avtoimuna obolenja se pojavijo, ko začne naše telo braniti samega sebe pred nevarnostmi, ki povzročajo resna obolenja. Kaj povzroča avtoimuna obolenja? Obstaja veliko dejavnikov: živo srebro, parabeni, onesnažena voda in predvsem določena vrsta hrane. Če sumite, da imate avtoimuno obolenje, so najbolj pomembni koraki preprečevanje in ustavljanje bolezni ali simptomov, identifikacija težave in zdravljenje osnovnega vzroka za nastanek bolezni. Konvencionalni zdravniki zdravijo samo simptome avtoimunih obolenj – ne iščejo pa vzroka nastanka bolezni. Zelo se priporočajo testiranja težkih kovin v telesu, ki so pogosto vzrok za avtoimuna obolenja in slabo delovanje imunskega sistema.

Zdravniki pogosto predpišejo protivnetna zdravila, steroidna zdravila ali imunosupresante. Vsa ta zdravila ne zdravijo osnovnega vzroka za nastanek bolezni, ampak samo blažijo simptome in so na kratek rok učinkoviti, na dolgi rok pa ne. Zelo dobra pomoč so zelišča (na primer ajurvedska Terminalia – Immun), ki odstranjujejo vzroke težav in krepijo imunski sistem. Težko je ugotoviti, katera avtoimuna bolezen nas napada. Simptomi so lahko nejasni in bolezen se lahko predstavi z veliko različnimi simptomi, vpliva na ščitnico, možgane, kožo in ostale organe. Sodelovanje z zdravnikom, prehranskim terapevtom, pregled družinskega zdravstvenega stanja, pregled tveganih faktorjev na vnetja, testiranje občutljivosti na hrano in težke kovine, prisluhniti vsem simptomov in jih povezati v celoto, vse to je ključ za uspešno zdravljenje. Če vas pestijo kateri koli znaki, še posebej kombinacija naštetih, lahko imate avtoimuno bolezen.