Zanimivosti

Najhujši ljudožerci v človeški zgodovini

(uk)
22. 8. 2013, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Večina divjih živali se bo na daleč ognila človeku, in če že pride do srečanja, gre navadno za nesrečne okoliščine.

Wikimedia

A vendarle se tu in tam zgodi, da se kateri od plenilcev loti ljudi. Pravzaprav se zgodi, da se nekateri plenilci specializirajo na lov na ljudi. Navadno se to zgodi, ko je žival poškodovana in ne more uloviti običajnega plena. Ali pa nima več drugega plena zaradi krčenja življenjskega prostora.

Levi iz Njombe
Leta 1932 se je na ljudi spravilo celo krdelo levov. Poimenovali so jih levi iz Njombe (Tanzanija). Gre za enega redkih primerov, ko se je celo krdelo specializiralo za lov na ljudi. Po legendi naj bi levje krdelo vodil vrač z imenom Matamula Mangera, ki se je maščeval svojemu plemenu, zato ker so ga nagnali. Kakor koli že, po nekaterih podatkih, ki naj bi bili verodostojni, naj bi krdelo ubilo okoli 1.500 ljudi, mnogi pa verjamejo, da je številka še višja, okoli 2.000. Pokolu je konec napravil slavni lovec George Rushby, ki je ustrelil 15 levov, ostali pa so nato zapustili področje.

Wikimedia

Pošast iz Gevaudna
Je ne le ena najbolj slavnih pošasti (posnet je bil celo film) iz Evrope, temveč tudi ena najbolj skrivnostnih. Pošast je terorizirala provinco Gevauden od leta 1764 do 1767. Predvsem se je spravljala na mlada dekleta. Preživeli so pošast opisali kot orjaškega volka. V treh letih je napadla 210 ljudi, 113 jih je umrlo. Ljudje so takrat verjeli, da je pošast poslal bog, da jih kaznuje za njihove grehe. Danes verjamejo, da bi lahko bila žival v resnici hijena, ki je pobegnila iz ujetništva.

Leopard iz Panarja
Leopardi spadajo med najmanjše od velikih mačk, a to ne pomeni, da niso nevarni. Ravno nasprotno, prav leopardi slovijo med mačkami kot najhujši ljudožerci, tudi zaradi svoje inteligentnosti. Leopard je živel v indijski provinci Panar na začetku 20. stoletja. Ubil je več kot 400 ljudi, natančne številke pa nihče ne ve, saj verjetno nikoli niso našli vseh njegovih žrtev. Nazadnje ga je ustrelil Jim Corbett. Izkazalo se je, da je bil leopard poškodovan in ni mogel loviti običajnega plena, čez provinco Panar pa je vodila romarska pot.

Wikimedia

Gustave
Gustave je edini še živeči (najverjetneje) ljudožer na tem seznamu. Je orjaški afriški krokodil, ki je velik več kot šest metrov in tehta več kot tono. Gustave naj bi do danes ubil več kot 300 ljudi. Domorodci pravijo, da Gustave ubija iz čistega veselja in užitka. Bil naj bi celo tako močan, da ubije odraslega povodnega konja. Miti so se gotovo pomešali z resnico, vsekakor pa drži, da je Gustave izjemno nevaren. In ker pač gre za žival, smo prepričani, da ne ubija iz užitka, temveč počne to, kar krokodili v naravi počnejo. Nazadnje so krokodila videli leta 2008, tako da se ljubitelji krokodilov bojijo, da so ga že ubili. Gustave je drugače star okoli 60 let, torej od starosti zagotovo še ni umrl.

Wikimedia



Wikimedia