Zanimivosti

Obsojenec ustanavlja novo stranko

Simon Rosc
23. 8. 2013, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ustanavljanje novih političnih strank je očitno v modi. Govorice o novih strankah na levici in desnici kar dežujejo.

Mediaspeed

Tokrat pa nas je presenetila novica, da stranko ustanavlja obsojenec v zadevi Patria, Ivan Črnkovič. Predstavnikov novih strank je tako že cela paleta.

Stranke ali pa zasnove zanje nastajajo ena za drugo. Tako politična desnica kot levica dobivata vse večjo konkurenco. Pa bo kateri od novonastalih strank uspelo ogroziti tiste, ki so že vrsto let trdno zasidrane v varnem pristanu slovenske politike?

Po dolgem zatišju in mirnem plutju v slovenskem političnem prostoru so se valovi ustanavljanja novih strank začeli tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Med vidnejšimi takrat novonastalimi političnimi tvorbami sta stranki TRS in Državljanska lista, slednji pa se je pod vodstvom Gregorja Viranta tudi uspelo uvrstiti med parlamentarne stranke.

Očitno je čas pred volitvami najboljši za nastajanje novih političnih strank, saj so te ponovno začele rasti kot gobe po dežju. Po izstopu Janeza Šušteršiča iz Državljanske liste so vzniknile govorice, da bi lahko prav nekdanji finančni minister postal vodja nove politične tvorbe. Tudi nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes naj bi ustanavljal novo stranko, govorice o tem pa je potrdil tudi sam. "Lahko potrdim, da dogovori potekajo. Kot sem že večkrat poudaril, je treba ponuditi alternativo obstoječim politikam. Vsekakor bi lahko ta pobuda prerasla v konkretnejšo obliko in bila zastopana na volitvah," je dejal za medije.

Bo kljub obsodbi ustanovil stranko?

Poleg Šoltesove stranke na levici pa naj bi na desnici nova alternativa nastajala okoli predstavnika Civilne družbe za pravično Slovenijo, Jožeta Možine.

Mediaspeed

Za razliko od vseh teh mož, ki si silno želijo ostati v politiki, pa Franc Pojbič, ki je nedavno izstopil iz Janševe SDS, želi, da njegova civilnodružbena organizacija, ki jo namerava ustanoviti do konca letošnjega leta, ne bi nikoli prerasla v politično stranko.  

Svojo stranko pa si očitno želi tudi eden od obsojencev v zadevi Patria, ki ga je prvostopenjsko sodišče obsodilo na 22 mesecev zaporne kazni. Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je namreč potrdil, da se pogovarja o ustanovitvi stranke. Dejal je, da želi združiti slovenske podjetnike in gospodarstvenike, v kateri fazi ustanavljanja je stranka in ali bo desna ali leva, pa ni želel povedati. Vsekakor pa obsodba verjetno ni dobra popotnica za kredibilno držo na čelu politične stranke.