Zanimivosti

Vlasta Nussdorfer: Vedno sem bila malo drugačna!

Črt Kaker
2. 8. 2013, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlasta Nussdorfer je predavateljica, publicistka, pisateljica in humanitarka, ki je v okviru Društva državnih tožilcev leta 2003 dala pobudo za ustanovitev Belega obroča Slovenije, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki mu je predsedovala do nastopa funkcije varuhinje.

SVET24

Pred kratkim ste predsedniku države in predsedniku državnega zbora predali letno poročilo varuha človekovih pravic. Katere točke iz poročila bi še posebej poudarili kot najbolj boleče za oblast?

Zagotovo bi se vprašala tako kot ljudje. Ali smo v duhu 2. člena Ustave Republike Slovenije še socialna in pravna država? Kajti k varuhu naslavljajo pobude državljani zlasti takrat, kadar se v tem sistemu ne čutijo varni, kadar trkajo na vrata, ki se ne odprejo, in ko so predolgo na sodnih poteh. In zato je zagotovo v teh težkih časih treba stremeti k temu, da ranljive skupine, ki so že v tako slabem položaju, ne pristanejo nekje na robu družbe, kjer ni izhoda in kjer je porušeno njihovo dostojanstvo. Mnogi se sprašujejo, zakaj morajo prositi za hrano in oblačila, če imajo pokojnino in zaposlitev.

Ali kriza, s katero se danes soočamo, vpliva na standard varovanja človekovih pravic v državi?

Zagotovo, čeprav vemo, da je prisotna, lahko pod krinko krize skrijemo marsikaj, saj rečemo, mar ne vidite, da ni denarja. Lahko se pa troši za nekaj, kar je nerazumno. Lahko bi vzeli in dali tistim področjem, ki so finančno podhranjena. Bojim se, da je včasih marsikdo prizadet tudi zaradi krize.

Varuh človekovih pravic ima v družbi veliko težo in je lahko s svojim delovanjem moteč dejavnik za politiko. Ste bili v petih mesecih, odkar ste nastopili funkcijo, deležni kakršnihkoli pritiskov s strani politike?

Ne, že prej, ko sem bila tožilka in se je vedno govorilo 'tožilci ste pod pritiskom', sem lahko mirno povedala da v petintridesetih letih delovanja kot tožilka nisem bila nikoli deležna pritiskov, da bi spis drugače rešila. Delovala sem povsem neodvisno in samostojno. Hkrati upam, da sem si v teh letih zgradila neko podobo, da tudi politika ve, da so vsa ta moja priporočila kot varuhinje dobronamerna in upam, da bodo naletela na odzive, ki bodo ljudem koristili.

Kako politika dojema delo in funkcijo varuha človekovih pravic? Ali se odnos med vlado in varuhom razlikuje glede na barvo oblasti?

Težko rečem, ker sem varuhinja komaj pet mesecev. V preteklih mesecih je bilo pri meni že kar nekaj ministrov sedanje vlade, s katerimi sem se pogovarjala o resnih temah. Sklenili smo, da bomo nekaj naredili in aktivno sodelovali, tako da ne morem govoriti o kakršnem koli negativnem vplivu politike na institut varuha človekovih pravic.

Če bil vas kdo vprašal, kako ste zaznamovali Slovenijo do sedaj, ko ste postali varuhinja, kako bi mu odgovorili?

Zdi se mi, da nadaljujem to delo. Vedno sem bila malo drugačna, tudi kot tožilka. Vedno mi je bilo očitano, da delam več, kot je bilo nujno potrebno. Spustila sem se tudi v druga področja, kot je dobrodelnost, tako da sem lahko nadgradila delo tožilke, zato sem prepričana, da lahko po toliko letih dela naredim nekaj več.

Od leta 2003 ste delovala kot predsednica Belega obroča. Kako primerjate delovanje v Belem obroču in sedaj, ko ste postali varuhinja?

Mislila sem, da sem kot predsednica Belega obroča že vse doživela, name se je obračala vsa Slovenija. Pa vendar, tukaj je še več problemov, kot jih je bilo prej, saj je tudi spekter delovanja varuha veliko širši, hkrati pa sem pod veliko bolj budnim očesom javnosti.

Kako je sedaj z vašim delovanjem v društvu Beli obroč, ste še vedno aktivni v njem, ter kakšna prihodnost se mu obeta?

Nisem več predsednica, saj se mi je zdelo, da ni prav, da združujem toliko funkcij. Pripeljala sem ga do neke točke in sedaj je prav, da drugi nadaljujejo moje delo. Še vedno pa rade volje ponudim nasvet, pomagam, saj je to kot moj otrok.

Sedaj smo v času počitnic, pa vidim, da še kar pridno delate. Si boste vzeli kej časa za dopust?

Ja, ga bom imela, ampak vedno imam delovne odmore. Dopust izkoristim za delo, vendar ne tako kot običajno, računalnik me bo spremljal vse dni. Imam veliko idej, ki jih v službi ne morem uresničiti, iz tega razloga mi bo dopust prišel še posebej prav.