Zanimivosti

Ponovno postavili spomenik Stalinu

STA/M.J.
31. 7. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gruzijska vlada je danes napovedala, da bo ponovno postavila bronast spomenik sovjetskemu voditelju Josifu Stalinu. Spomenik bodo znova postavili v rojstnem mestu Stalina, mestu Gori, kjer je stal tudi prej, a zdaj le v spominskem muzeju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Histrywallpapers

Spomenik, visok šest metrov, je sprva stal na osrednjem trgu v Goriju in je preživel tako obdobje destalinizacije kot tudi razpad Sovjetske zveze. Na skrivaj so ga odstranili šele leta 2010.

Zdaj pa se je vlada v Tbilisiju odločila, da bodo spomenik ponovno postavili v bližnjem muzeju, posvečenem Stalinu. Poudarili so sicer, da bo imel muzej nov koncept, ki bo opozarjal na "brutalnost Stalinovega režima".

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je odločitev vlade, ki jo vodi njegov tekmec Bidzina Ivanišvili, že označil za barbarsko in v nasprotju z interesi Gruzije. Ivanišvilijeva vlada pa se je odzvala, da njihove odločitve nikakor ni mogoče oceniti kot odmik od prozahodne politike Gruzije.

Stalin se je kot Josif Džugašvili rodil v Goriju leta 1878. Sovjetski zvezi je s trdo roko vladal od leta 1922 pa do smrti leta 1953. Po ocenah je bilo v nasilju in čistkah v času njegove vladavine ubitih oz. je izginilo več milijonov ljudi, milijoni so morali v delovna taborišča, razseljeni so bili celotni narodi.

Je pa Stalin na čelu Sovjetske zveze premagal nacistični režim Adolfa Hitlerja in z zahodnimi zavezniki zmagal v drugi svetovni vojni.