Zanimivosti

Naslednik DVD-ja in Blu-raya s 300 GB prostora

STA / S.R.
30. 7. 2013, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski proizvajalca elektronike Sony in Panasonic sta napovedala, da nameravata do konca leta 2015 razviti optično ploščo z zmogljivostjo vsaj 300 gigabajtov, kar je dvanajstkrat več kot pri običajnih Blu-ray ploščah in kar štiristokrat več kot pri zgoščenkah.

Sony in Panasonic nameravata do konca leta 2015 razviti optično ploščo z zmogljivostjo vsaj 300 gigabajtov.

Naslednica plošč CD, DVD in Blu-ray naj bi bila v prvi vrsti namenjena podjetjem, ki se ukvarjajo z arhiviranjem velikih količin podatkov - sem spadajo na primer filmska podjetja, televizijske hiše in podatkovni centri.

"Optične plošče imajo odlične lastnosti, ki jih ščitijo pred vplivi okolja, kot so prah, voda, zdržijo pa tudi temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti, zato so odlične za dolgoročno shranjevanje vsebin," so v sporočilu za javnost zapisali pri Panasonicu.

Glede na hiter razvoj zabavne elektronike pa bi nova generacij plošč morda prišla prav tudi navadnim uporabnikom - filmi v novi UltraHD (4K) tehnologiji bodo po Sonyjevih napovedih namreč zasedali tudi več kot 100 gigabajtov prostora, poroča britanski BBC.

Prodaja obstoječih formatov plošč sicer upada, saj jih kot medij za glasbo in video vse bolj nadomešča internet ter ponudniki spletnih video vsebin kot so Netflix in Youtube.