Zanimivosti

Osemletniku po telesu rastejo luske

S.R.
30. 7. 2013, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osemletni fantek iz vzhodne kitajske province Wenling ima nenavadno in precej neprijetno bolezen. Celotno telo mu namreč prekrivajo luske.

Huffingtonpost
Panu Xianhangju po celem telesu rastejo luske.

Kitajca Pana Xianhanga kličejo tudi ''ribji fantek'' in ni težko ugotoviti zakaj. Fantka iz vzhodne kitajske province Wenling namreč od glave do pet prekrivajo debele luske. Panu Xianhangu so že ob rojstvu odkrili redko bolezen ihtiozo ali ribjo kožo. Gre za dedno ali pridobljeno bolezen, zaradi katere se po celotnem telesu pojavijo suhe luske, poleg tega pa so pacienti neprestano v bolečinah, srbi pa jih tudi koža. Panova mama si želi le, da bi sin hodil v šolo, brez , da bi ga neprestano srbelo, a to je seveda nemogoče.

Sicer pa je bolezen vplivala tudi na obliko Panovih oči, nosu, ust in ušes, ovira pa ga tudi pri gibanju. Po ocenah zdravnikov se po svetu sicer vsako leto rodi okoli 16.000 otrok z lažjo ali težjo obliko ihtioze. Zdravila sicer še ni, mogoče je le lajšati simptome. Mrzla voda tako olajša problem pregrevanja kože, ki se pojavlja pri obolelih, mazanje s kremo pa prepreči pokanje suhe kože. Zdravniki seveda neprestano iščejo načine za zdravljenje osemletnika in drugih pacientov po svetu.

Sicer pa Pan ni prvi deček, ki se je zaradi bolezni znašel na naslovnicah. Leta 2012 je bila v dokumentarcu z naslovom ''The Boy They Called Fish'' (''fantek, ki so ga klicali riba'') tako predstavljena zgodba o zaostali vietnamski siroti Minhu Anhu, ki prav tako boleha za ihtiozo. 

Huffingtonpost
Za ihtiozo trenutno ni zdravila.