Zanimivosti

Ustvarili so lažne spomine

U.K.
29. 7. 2013, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz laboratorijev MIT prihaja precej strašljiva vest. Ustvarili so namreč nov spomin pri miši, spomin dogodka, ki ga ni miš nikoli doživela.

Znanstvenikom je uspelo nekaj, kar je bilo prej v domeni znanstvene fantastike.

Kot kaže, so ustvarili prvi korak na poti do nečesa, kar je bila do sedaj izključno domena znanstvene fantastike. Študijo je v znanstveni reviji Science objavil dr. Susumu Tonegawa, v njej pa je pojasnil, da so miši uspešno vsadili spomin v hipokampus. Najprej so miš vstavili v 'sobo' A, kjer se je naučila, da je varno in ni nobenih nevarnosti.

Nato so miš prestavili v 'sobo' B in ji stimulirali spomin na sobo A. Takrat so vanjo spustili električni šok in jo nato prestavili nazaj v sobo A. Miš se je v sobi A odzivala panično, kot da se je električni udar zgodil tam. Poskus so večkrat ponovili, rezultat pa je bil enak. Miš se je spominjala, da jo je streslo v sobi A, kar v resnici pomeni, da so ji vcepili spomin na dogodek, ki se ni nikoli zgodil. Dr. Susumu je dejal, da se ne boji, da bi lahko vnašali lažne spomine v človeške možgane. Njemu se zdi pomembno odkritje, da so lahko spomini, ki jih imamo, sami po sebi lažni, saj temeljijo na asociacijah. To pomeni, da se v mnogih primerih ne spominjamo resničnosti.