Zanimivosti

Financiranje iskanja nezemljanskih vesoljskih plovil

J. P.
30. 7. 2013, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na področju iskanja planetov velja Geoff Marcy za pravo zvezdo. 58-letniastronom z univerze v Kaliforniji je odkril tri četrtine prvih sto zunaj našega sončnega sistema odkritih planetov.

Facebook
Iskanje osredotočeno na zvezde

Junija letos pa si je zadal novo nalogo – na nebu najti nezemeljsko plovilo. Človekoljubna fundacija Templeton pa mu je lansko jesen v ta namen podarila 148.000 EUR.

Marcy pravi, da je vesolje preprosto preveliko, da bi bili lahko v njem sami. Vprašanje je le, kako daleč smo oddaljeni od drugih oblik inteligentnega življenja, dodaja. Zato se prebija skozi goro podatkov, ki jih je zabeležil Keplerjev teleskop, v upanju, da odkrije kakršen koli pokazatelj, denimo zatemnitev na kateri izmed zvezd.

Vesolje je preprosto preveliko, da bi bili lahko v njem sami.

To je le ena izmed možnosti, saj ni prepričan, kaj sploh išče. Vsekakor pa se osredotoča na zvezde, saj domneva, da so potrebe energije pri civilizacijah, naprednejših od naše, temu primerno velike. Največji vir energije v sončnem sistemu pa je zvezda – in ravno pri teh se namerava Geoff Marcy lotiti iskanja oblik nezemeljskega življenja.