Zanimivosti

Cena arktične katastrofe

J. P.
30. 7. 2013, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki menijo, da bi imel izpust velikih količin metana zaradi topljenja ledu na Arktiki lahko velikanske posledice na svetovno ekonomijo.

Wikipedia
Ekonomska bomba

Posledice naj bi bile najbolj občutne v razvijajočih se državah. Cena izpusta plina naj bi bila po besedah raziskovalcev enakovredna svetovni ekonomiji lanskega leta.

Izpust tolikšne količine metana bi svetovne temperature dvignil za dve stopinji Celzija v že naslednjih petnajstih do petintridesetih letih.

Pod zmrznjeno Arktično tundro se naj bi bile velike količine metana – zaradi segrevanja ozračja plin uhaja v ozračje, saj se krči zamrznjena gladina morja. Cena bodo po domnevah raziskovalcev poplave, višanje morske gladine, vpliv na agrikulturo in človeško zdravje. Nadalje ocenjujejo, da bi izpust tolikšne količine metana svetovne temperature dvignil za dve stopinji Celzija v že naslednjih petnajstih do petintridesetih letih.

Raziskovalci zato opozarjajo na katastrofalni vpliv na ozračje, če bi prišlo do tega. Ta problematika naj bi bila znana že vrsto let, a kar nekako spregledana, sploh ob pozitivnih vidikih globalnega segrevanja. Tako velja, da je 30 odstotkov neodkritega plina in 13 odstotkov neodkrite nafte v globinah oceanov, kar pa pomeni zaslužek.