Zanimivosti

Največ spletnih napadov izvira iz Kitajske in Indonezije

STA / S.R.
24. 7. 2013, 12.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska ostaja na prvem mestu po izvoru internetnih napadov, kaže raziskava ameriškega podjetja Akamai za prvo četrtletje letos.

Reuters
Najhujši hekerji so Kitajci.

Iz Kitajske naj bi izviralo kar 34 odstotkov vseh napadov, na drugem mestu je Indonezija z 21 odstotki vseh napadov, sledijo pa ZDA s 8,3 odstotka. Indonezija se je na drugo mesto povzpela relativno hitro, saj je po podatkih analitikov iz države še v zadnjem četrtletju lani izviralo le 0,7 odstotka vseh napadov. Delež Kitajske se je med tem zmanjšal za sedem odstotnih točk, delež ZDA pa za 1,7 odstotne točke.

Na četrtem mestu izmed 177 držav se je znašla Turčija (4,5 odstotka), sledijo pa Rusija (2,7), Indija (2,6), Tajvan (2,5), Brazilija (2,2), Romunija (2,0) in Hongkong (1,6), poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Skoraj 68 odstotkov internetnih napadov je v prvem četrtletju izviralo iz Azije, kar je 12 odstotnih točk več v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Porast gre predvsem na račun povečanja v Indoneziji, pojasnjujejo pri podjetju.

"Iz Evrope izvira nekaj manj kot 19 odstotkov napadov, iz Severne in Južne Amerike pa nekaj več kot 13 odstotkov," je zapisal analitik Bill Brenner.

Podjetje Akamai se ukvarja z dostavo spletnih vsebin in naj bi po nekaterih ocenah preko svojih strežnikov skrbelo za kar 15 odstotkov vsega internetnega prometa na svetovni ravni.

V poročilu sicer opozarjajo, da so podatki o izvoru internetnih napadov zbrani na osnovi IP-naslovov, kar pa še ne pomeni, da se napadalci dejansko nahajajo v isti državi.