Zanimivosti

Umorila dva otroka in se poskušala ubiti

Arhiv
18. 7. 2013, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z varuško Yoselyn Ortega sta televizijski šef Kevin Krim in njegova žena Marina ravnala kot z družinskim članom. Hvaležnost pa jima je vrnila tako, da je okrutno umorila njuna otroka.

Yoselyn Ortega na sodišču.

Zaledenela kri

Ortegova je bila sama z njima v stanovanju na Manhattnu, za katerega sta Krimova na mesec odštela 7.500 EUR. 3-letna Nessie je bila z mamico na urah plavanja. 37-letni oče Kevin je bil na poslovnem potovanju v San Franciscu. »Nekaj se je zgodilo mojima otrokoma,« je vpila zgrožena 38-letna Marina, ko je stekla po pomoč, potem ko se je vrnila domov in v mlaki krvi našla svoja otroka, ležeča v kadi. Soseda Rima Starr je opisala srhljivi prizor: »Zaslišala sem krike, ob katerih mi je zaledenela kri v žilah, in šla sem dol. Zagledala sem kričečo mamo, ki se je sklanjala nad hčerko. Kričala je vse mogoče, na primer: 'Nikoli več se ne bom mogla pogovarjati z Lucio.' To je večkrat ponovila. Potem je otroku, ki je stal ob njej, rekla: 'Vse je v redu, s tabo bo vse v redu.' Nato je začela kričati in kriliti z rokami.«

Blaženi odnos

Ortego sta Kevin, ki dela na televiziji CNBC, in Marina najela pred dvema letoma. Plačala sta ji 14 EUR na uro oziroma 24.000 na leto. Večkrat sta odšla v njeno domovino in spoznala njene sorodnike ter ji dovolila obiskati sina Jesusa, ki je živel pri sorodniku. Njihov odnos je bil tako rekoč blažen in Marina je začela o svojem popolnem življenju pisati celo blog. Toda odnos se je začel krhati približno osem mesecev pred umori, ko je ločenka, ki je bila naturalizirana ameriška državljanka, v New York pripeljala Jesusa in ga vpisala v drago zasebno šolo. Denarne težave so se začele kopičiti poleti. Krimova je prosila za pomoč. Pripravljena sta ji bila plačati dodatnih 68 EUR na teden za pet ur nezahtevnega čiščenja. Menda jima je zabrusila nekaj podobnega, kot: »Plačujete me, da pazim na otroke, ne pa da čistim in opravljam hišna opravila.«

Skoraj samomor

Med njo in družino so začela nastajati trenja. Poleg tega je Marina menda kritizirala Ortego, ker se ni dovolj ukvarjala z otroki in ker jim je dajala nezdravo hrano. Zakonca sta ji dejala, naj se poboljša ali jo bodo odpustili. Na večer pred umori se je zamerljiva varuška sporekla z Marino. Pozneje je policistom povedala, da jo je Marina ignorirala, ko se je poslovila od nje, in da je bila zaradi tega zelo jezna. Naslednji dan, ko sta Marina in Nessie odšli, je varuška napadla. Otroka je oblečena vrgla v kad, Lea dvakrat zabodla v vrat, Lucio pa večkrat v trebuh in vrat. Dekletce se ji je zaman poskušalo upreti.

Ko sta se Marina in Nessie vrnili domov in je Marina zgroženo zrla v mrtva otroka, si je Ortegova prerezala zapestja in si tako globoko v vrat zarila nož, da je ta pogledal ven na drugi strani in ji zlomil dve vretenci. Marina je tako srhljivo kriknila, da so v drugo nadstropje stanovanjskega kompleksa La Rochelle prihiteli stanovalci in osebje. Poklicali so reševalce. Sprva ni histerična hlipajoča mati niti pomislila, da je varuška morilka, in si je obupano prizadela rešiti njeno življenje.

Čez nekaj dni, ko se je morilka zbudila iz umetne kome, so jo policisti začeli zasliševati – kesala se ravno ni. Varuška je poskušala v slabi luči prikazati Marino in celo namignila, da so si zaradi Marine otroci celo zaslužili smrt. Zdaj se Krimovi trudijo razumeti, zakaj se je varuška spravila nadnje. Babica Karen Krim pravi: »Nadvse so se potrudili, da bi bili prijazni do te ženske. Še sanja se mi ne, zakaj se zgodi kaj takega. To je najhujša nočna mora, ki se lahko zgodi staršem.« Obtožena je bila umorov prve stopnje.