Zanimivosti

Naj bo uporaba spleta tudi med počitnicami varna

STA / A.M.
13. 7. 2013, 08.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Splet je nepogrešljiv tudi v poletnem času. Z njim lahko popestrimo preživljanje počitnic v zavetju domačega doma, lahko pa je tudi nepogrešljiv sopotnik pri organiziranju počitnic v tujini. Program Varni na internetu svetuje, kako varno uporabljati splet v času počitnic.

Thinkstock

V vodiču so opisane najpogostejše "počitniške" goljufije, na katere lahko uporabniki naletijo, ko na spletu pregledujejo različne ponudbe za preživljanje počitnic.

Če želite preko spleta najeti zasebni apartma, ga iščite na uveljavljenih posredniških portalih, kjer so razvidne tudi ocene drugih uporabnikov. Z najemom prek nepoznane spletne strani se namreč lahko zgodi, da boste najeli neobstoječ apartma. Izogibajte se nakazilu denarja neposredno na bančni račun ponudnika, še posebej pa bodite pazljivi, če sistem od vas zahteva plačila apartmaja preko sistema Western Union.

Podobno se vam lahko zgodi tudi z nakupom letalske karte ali vstopnice za koncert ter najemom avtomobila. Številni lažni ponudniki preko fiktivnih spletnih strani prodajajo različne storitve, zato na posredniških portalih preverite, ali dejansko res obstajajo. Znak za previdnost je lahko tudi spletni naslov agencije ali ponudnika storitev, ki uporablja brezplačni elektronski predal, kot je npr. gmail.

Če boste med počitnicami, predvsem v tujini, brskali po javnih računalnikih, potem se izogibajte vpisovanju osebnih podatkov in gesel. Bolj priporočljivo se je povezati v javno brezžično omrežje. Pri tem je potrebno preveriti, da se povezujete na pravo omrežje hotela, kavarne ali druge točke, kjer dostopate do spleta. Če sta na voljo nešifrirano in šifrirano omrežje, je bolje izbrati šifrirano.

Med uporabnimi nasveti je tudi pazljiva uporaba gostovanja (roaminga) v tujini. Pri prenosu podatkov lahko nastanejo visoki stroški, zato je v tujini pametno izklopiti gostovanje in podatkovno povezavo vklopiti le po potrebi.