Zanimivosti

Otroci poslanca Grimsa nočejo z njim v cerkev

Robert Marin
11. 7. 2013, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanec stranke SDS Branko Grims od tednika Mladina zahteva 39 tisoč evrov odškodnine, objavo opravičila in sodbe. Včeraj se je po propadlem poravnalnem naroku pričel postopek in se po zaslišanju Grimsa tudi končal.

STA
Trije otroci in žena poslanca SDS Branka Grimsa tožijo Mladino in zahtevajo odškodnino.
Mladina je marca 2011 v satirični rubriki Mladinamit objavila družinski fotografiji Josepha Goebbelsa in Branka Grimsa, oba sta pozirala z ženo in tremi otroki. Pod naslovom 'Ni vsak dr. G že dr. Goebbels' je pisalo, da se morda Grims po političnih metodah vodenja propagande zgleduje po nemškem vzorniku, vendar posla prvega propagandista še zdaleč ne obvlada tako dobro. Fotografija Grimsove družine je bila posneta na Brezjah leta 2008.

Zaradi objave, ki je v javnosti povzročila pravo moralno paniko, je Grims vložil kup kazenskih ovadb. In sicer zoper Mladino, odgovornega urednika Grego Repovža in tri novinarje, ovadil je časopisno hišo Dnevnik in njihovega takratnega kolumnista Vlada Miheljaka, odgovornega urednika Nedeljskega dnevnika Zlatka Šetinca ter predstavnika SD za strateško komunikacijo Denisa Sarkiča. Sarkič je sicer že nekaj dni pred Mladino Grimsa na osebnem Facebook profilu primerjal z Goebbelsom.

Naštetim je Grims očital kazniva dejanja razžalitve, žaljive obdolžitve, obrekovanja, kršitve neenakopravnosti, kolumnistu Mladine Janku Lorenciju pa celo kaznivo dejanje mučenja. Toda tožilci so ovadbe zavrgli, tudi tisto, ki so je zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti proti Mladini in Repovžu vložila informacijska pooblaščenka.

Grimsu je tako ostala le še odškodninska tožba proti Mladini. Včeraj je Sarkičevo objavo označil za 'boleče ponižanje', za prispevek v Mladini pa je dejal, da je »zadeva neprimerno hujša«. »Ko sem videl to sliko, sem bil v šoku. Moja prva misel je bila, da me primerjajo s človekom, ki je dal pobiti lastno družino.« Posledice so večplastne. Prizadet je na osebni ravni, predvsem pa ga boli, da niso prizanesli ženi in otrokom. Omenjal je tudi zdravstvene težave.

Kot pravi, so otroci (danes stari 11, dvojčka pa 8 let) v šoli tarča šikaniranja in posmeha. »Prej so se v šoli počutili fantastično, med počitnicami so komaj čakali, da se prične pouk. Potem pa se je vse obrnilo. Ob prihodu nazaj domov so samo še jokali.« Zdaj z očetom nočejo nikamor več, niti v cerkev. Grims pravi, da mu je Mladina s prispevkom vnesla razdor v družino in »preprečila vzgojo otrok v skladu z evropskimi oz. krščanskimi vrednotami«.

Mladina oz. odvetnica Jasna Zakonjšek je na drugi strani izpostavila, da je Grims eden vidnejših politikov v državi, kar »medijem dovoljuje, da o njem objavljajo ostre, celo grobe kritike in vrednostna mnenja, ki lahko tudi šokirajo«. Kot je še dejala Zakonjškova, je treba prispevek razumeti predvsem kot kritiko Grimsovega političnega delovanja.

Jure Trampuš je npr. nekaj dni po sporni objavi v prispevku Zakaj smo objavili fotografijo Grimsove družine med drugim zapisal: »Mladinamit je na svoj način, lahko radikalen in za koga neokusen, nazorno opozoril, da Slovenija zaradi političnih metod, kot jih uporabljata Branko Grims in njegova strankarska druščina, drsi v stanje sovraštva, nerazumevanja. Demagogija političnega prostaštva iz Slovenije danes ustvarja, kakor bi nekoč dejal Janez Drnovšek, deželo mraka in teme.«

Grimsov odvetnik Jože Hribernik je razočaran nad »odsotnostjo vsakršne samokritike« tožene stranke. »V Grimsovem očesu vidijo trsko, v svojem pa ne bruna. Nesporno je, da je tožnik lahko tarča ostre kritike, popolnoma nedopustno pa je, da se ga omenja z Goebbelsom. Tega ne dopušča ustava, niti evropsko sodišče,« je opozarjal.

Za sodnico Dušano Bajc je bil Grims med zaslišanjem dovolj izčrpen, zato je zavrnila vse druge dokazne predloge. Odvetnica Mladine je brez pravega uspeha protestirala, da gre za kršitev zakona o pravdnem postopku. Sodba bo predvidoma znana po sodnih počitnicah.

Tudi Grimsova žena Martina je v ločeni tožbi od Mladine zahtevala odškodnino, in sicer 80 tisoč evrov, sodba pa bo prav tako predvidoma znana po sodnih počitnicah.