Zanimivosti

Tropski cikloni bodo v tem stoletju še pogosteje pretili

J. P.
11. 7. 2013, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predvsem v Aziji in na vzhodni obali ZDA, je razvidno iz rezultatov raziskave. Globalno segrevanje botruje vse bolj intenzivnim hurikanom s segrevanjem oceanov.

Wikipedia
Vse bolj intenzivni hurikani.

To pomeni, da bodo nevihte kategorije 1, 2 in 3 imele močnejše vetrove, kar jih bo kvalificiralo višje, v kategorije 3, 4.

Celokupno model raziskav napoveduje 40 odstotkov več tropskih ciklonov kategorije 3 in višje v tem stoletju. Sicer ni zagotovo potrjeno, da so tropski cikloni (skupno ime za hurikane, tajfune in tropske nevihte) posledica klimatskih sprememb, a gotovo je, da se segrevajo tako ozračje kot oceani, temperatura njihove gladine pa je eden izmed najpomembnejših vplivov na jakost tropskih ciklonov.

Celokupno model raziskav napoveduje 40 odstotkov več tropskih ciklonov kategorije 3 in višje v tem stoletju. 

Tako se toplota, ki se dviga od oceanov, spreminja v paro. Ko se ta dvigne in ohladi, se kondenzira v dež. S tem se sprosti toplota, ki okrepi tropske ciklone.

Toplejši oceani pomenijo več pare in bolj intenzivne nevihte. Vseeno pa raziskovalci opozarjajo, da gre zgolj za eno izmed morebitnih prihodnosti. Kot pravijo, bo treba najprej razumeti vlogo tropskih ciklonov v ozračju in njihove vplive.