Zanimivosti

Hitrost interneta vse pomembnejša

STA/M.J.
9. 7. 2013, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hitrost internetne povezave postaja vse bolj pomembna za uporabnike v Evropi, kažejo izsledki javnomnenjske raziskave Eurobarometer o elektronskih komunikacijah gospodinjstev. Skoraj polovica evropskih gospodinjstev je namreč pripravljena v zameno za hitrejši prenos podatkov spremeniti naročniški paket ali celo zamenjati operaterja.

Wikipedia

Podobno velja tudi za slovenska gospodinjstva - kar 50 odstotkov je odgovorilo, da so za hitrejši internet po isti ceni pripravljeni zamenjati operaterja, 18 odstotkov pa bi bilo za hitrejši prenos podatkov pripravljeno zamenjati naročniški paket.

Raziskava je prav tako pokazala, da več kot polovica (54 odstotkov) gospodinjstev omejuje svoje notranje kot tudi mednarodne klice z mobilnimi telefoni zaradi bojazni glede visokih stroškov.

Kljub temu pa se je v letošnji raziskavi število tistih, ki jih skrbijo stroški klicev v omrežja tujih operaterjev mobilne telefonije, zmanjšalo za 11 odstotnih točk (iz 60 odstotkov na 49 odstotkov).

V Sloveniji so uporabniki nadpovprečno zaskrbljeni glede stroškov telefoniranja z mobilnimi telefoni - kar 36 odstotkov slovenskih gospodinjstev omejuje klice znotraj države, med tem ko evropsko povprečje znaša 28 odstotkov.

Še vidnejša pa je razlika bi uporabi mobilnega interneta - v Sloveniji kar 27 odstotkov gospodinjstev skrbijo stroški mobilnega brskanja po internetu, povprečje EU pa znaša le 15 odstotkov.


Raziskava o elektronskih komunikacijah gospodinjstev je bila opravljena marca letos, v njej pa je sodelovalo 27.786 anketirancev iz različnih reprezentativnih socialnih in demografskih skupin prebivalcev EU, so sporočili iz Evropske komisije. Vsakoletna raziskava se opravlja že od leta 2006, celotno poročilo pa bo objavljeno v prihodnjih tednih.