Zanimivosti

Iz Nirvane v posebne enote

J. P.
5. 7. 2013, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Petinštiridesetletni Jason Everman bi bil lahko le opomba v zgodovini glasbenega sloga, ki je v devetdesetih letih zavel iz ameriškega Seattla, imenovanega grunge.

Facebook
Z Nirvano

Nirvanin basist Krist Novoselić je dejal, da so imeli z Jasonom na položaju kitarista nekaj izvrstnih nastopov, a da so stvari šle strmo navzdol.

Evermana niso dali na čevelj v le enem, temveč dveh največjih in najbolj prepoznavnih skupinah: to sta Nirvana in Soundgarden. 

V bendu, ki so ga proslavili temačni vzgibi njegovega pevca in kitarista, je veljal za preveč depresivnega. Kurt Cobain naj bi ga tako označil za muhastega metalca. Everman je bil tisti, ki je plačal za snemanje Nirvaninega debitantskega albuma Bleach. Na albumu so ga prepoznali kot kitarista, čeprav na njem ni igral. Nikdar pa mu niso vrnili 463 evrov, kolikor jih je prispeval za snemanje.

Facebook
S Soundgarden

Sledili so Soundgarden. Po obsežni turneji je bil povabljen na, kar je mislil, da bo skupinski sestanek, v resnici pa so ga odpustili. Spet je bil krivec njegovo počutje, ki naj bi oteževalo sodelovanje. Na trenutke je bil sproščen in zabaven, spet drugič se je držal zase.

Nihanje razpoloženja mu je povzročalo težave že kot otroku, zato ga je babica poslala k terapevtu, ki se je navduševal nad kitaro. Tam je Everman tudi prvič prijel za ta inštrument. Kmalu za tem je odkril punk rock in večji del srednje šole preživel v raznih glasbenih skupinah.

Po koncu sodelovanja s Soundgarden se je preselil v San Francisco in se pridružil skupini Mindfunk. Tam je spoznal, da mora narediti nekaj resnično nemogočega, zato se je vkrcal na avtobus za trenažni tabor ameriške vojske v Fort Benningu v Georgiji. Tam je prestal 61 dni trajajoče priprave. Minil jih je mesec, ko je Kurt Cobain naredil samomor.

Facebook
V vojski

Po zaključenih pripravah še ni imel dovolj, zato se je prijavil v posebne sile in ravno med nadaljnjim usposabljanjem se je zgodil enajsti september. Takrat se je zares zavedel, da gre v vojno. Tam je postal nekakšen hibrid med vojakom in rock zvezdo.

Kot pravi, se je celotno življenje trudil razvijati tri vidike sebe: umetnika, vojaka in filozofa.

Vojsko je zapustil leta 2006 in se vpisal na univerzo v Kolumbiji, kjer je študiral filozofijo in študij tudi uspešno zaključil. Deloval je tudi kot ribič na Aljaski in nekaj časa kot menih živel v Nepalu. Kot pravi, bodo naslednji koraki, ki jih bo ubral v življenju, veliko bolj običajni. Menda bo postal natakar.