Zanimivosti

Odkritih le 10 odstotkov vesoljskih groženj

J. P.
29. 6. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poziv k skupnemu delovanju tako na področju opažanj bližajočih se vesoljskih teles kot tudi pri inovacijah – NASA pri tem računa predvsem na svetovno javnost.

Wikipedia
V pripravljenosti

NASA je dejala, do so z uporabo havajskega teleskopa Pan-STARRS-1 odkrili desettisoči Zemlji bližnji predmet. To je asteroid 2013 MZ5, ki je bil zabeležen 18. junija.

Devetdeset odstotkov vseh opažanj je Nasinih, vendar opozarjajo, da je tovrstnih nebesnih teles vsaj še desetkrat toliko. Deset odstotkov od deset tisoč odkritih je bilo večjih od enega kilometra, kar je dovolj, da ob trku nastanejo globalne posledice.

Za zdaj nobeden izmed zabeleženih ne predstavlja nevarnosti, pravi NASA, približno petnajst tisoč pa naj bi jih bilo velikih eno nogometno igrišče in pol.

Znatno škodo bi lahko na poseljenih območjih povzročila že telesa premera tridesetih metrov.

V povprečju naj bi bila na dan odkrita tri vesoljska telesa – kvalificirajo tista, ki se Zemlji približajo na razdaljo 38,4 milijonov kilometrov.

NASA pri odkrivanju morebitnih groženj računa na svetovno javnost, saj naj bi se s skupnim trudom uspešneje zoperstavljali  tem projektilom, ki nad nas prihajajo iz vesolja.