Zanimivosti

Vodna tromba je majhen tornado

S.R.
24. 6. 2013, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prebivalce slovenske Obale je danes dopoldne presenetila vodna tromba, ki se je razpršila že nad morjem.

Ciklon.si
Na slovenski obali so opazili vodno trombo.

Pijavica ali vodna tromba po slovensko je nevihtni pojav, ki nastane ob zelo nestabilnem ozračju, je za STA dejal Andrej Velkavrh iz agencije za okolje. 

Pojavlja se redno v srednjem in južnem Jadranu, malo manj v severnem, pravi. "To je običajen pojav tudi za naše kraje, čeprav so vodne trombe pogostejše ob srednjem in južnem Jadranu, ampak tudi ob severnem niso nič posebnega. Nastane ob nevihti zaradi hitrih dviganj zraka ob nestabilni zračni masi," razlaga Velkavrh.

Za nastanek vodne trombe morajo biti ustrezni vremenski pogoji, predvsem toplo morje. V bistvu je vodna tromba, kot pojasnjuje, majhen tornado - vrtinec, zaradi česar se ustvari tlačna razlika. Ko tlak v tem vrtincu zelo pade, začne vrtinec srkati vodo iz morja in jo dvigati proti oblaku. Pri tem voda hlapi tako, da je v spodnjem delu vodna tromba predvsem iz vodnih kapljic oz. tekoče vode.

"To vodo dviga zračni tlak in vrtinec, višje gori pa te kapljice počasi izhlapevajo oziroma se manjšajo in gredo proti oblaku," pravi Velkavrh in dodaja, da hitrost vetra v tem vrtincu lahko doseže do okoli 80 kilometrov na uro.

To morda ni veliko v primerjavi s tornadom, je pa, kot pravi, povsem dovolj, da lahko prevrne čoln, polomi kakšno drevo, razkrije kakšno streho in naredi nekaj škode, če pride na kopno. Kadar se to zgodi, vodna tromba ponavadi hitro oslabi in je pojava konec, dodaja Velkavrh. Tudi sicer vodne trombe trajajo okrog pet do petnajst minut, kar pomeni, da so razmeroma kratkoživi pojavi.

Sicer pa je težko napovedati, kaj bo v prihodnje. "Imate lahko zelo toplo morje, a če ni neviht in če je vreme stabilno, vodnih tromb ne bo," zagotavlja Velkavrh.

Vreme se bo sicer v naslednjih dneh umirilo, možne so še kakšne nevihte ob morju, ki pa ne bodo več tako izrazite, je še dodal Velkavrh.

.

Ciklon.si
Ciklon.si
Tromba sicer ni pogost pojav.
Ciklon.si