Zanimivosti

Instagram bo odslej snemal tudi video

STA / S.R.
21. 6. 2013, 12.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Priljubljena aplikacija za obdelavo in objavo fotografij prek mobilnikov Instagram bo zdaj na voljo tudi za video izmenjavo.

Tehccrunch

Družba Facebook, ki je od lanskega septembra lastnica Instagrama, bo uporabnikom omogočila nalaganje, obdelavo in izmenjavo do 15 sekund dolgih video posnetkov. "Moramo narediti za video, kar smo naredili za fotografije," je v četrtek zvečer po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal soustanovitelj Instagrama Kevin Systrom.

Aplikacija pod imenom Video On Instagram, ki je prilagojena tako za Applove iphone kot za pametne mobilnike na Androidovi platformi, med drugim vsebuje 13 barvnih filtrov za umetniško obdelavo posnetkov, podobno kot to trenutno velja za fotografije. Poleg tega so v Instagramu razvili še lastno tehnološko rešitev z imenom Cinema, ki naj bi samodejno stabilizirala tresoče posnetke.

Snovalci aplikacije so se za največ 15-sekundno trajanje posnetka odločili zato, ker je to po njihovem mnenju optimalna dolžina. "Ne predolgo, ne prekratko," je dejal Systrom.

Bo Facebook z Instagramom uspel zaslužiti?

Facebook, sicer upravljalec največjega svetovnega družbenega omrežja, želi s to potezo odgovoriti predvsem tekmecu Twitter, ki s pomočjo priljubljene aplikacije Vine omogoča nalaganje šestsekundnih video posnetkov. Konkurenco novi Instagramovi aplikaciji predstavljajo tudi Tout, Gnzo, Viddy in Cinemagram.

Za prevzem Instagrama se je sicer lani zanimal tudi Twitter, a je nato v bitki zmagal Facebook. Sprva je predvidena cena za prevzem Instagrama znašala milijardo dolarjev. Ker pa naj bi bil del kupnine izplačan v delnicah Facebooka, katerih vrednost je po začetku kotacije na borzi močno upadla, se je vrednost posla znižala na okoli 800 milijonov dolarjev.

Vlagatelji sicer Facebooku še naprej ne zaupajo, da bo uspel z Instagramom v resnici zaslužiti. V to jih ni prepričala niti četrtkova objava in vrednost Facebookovih delnic je padla.

Instagram ima sicer trenutno po Systromovih besedah okoli 130 milijonov uporabnikov, kar je približno 100 milijonov več kot ob lanskem prevzemu s strani Facebooka. A to je še vedno bistveno manj od 1,1 milijarde uporabnikov največjega svetovnega družbenega omrežja.