Zanimivosti

Največja Titova skrivnost

J. P.
21. 6. 2013, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik bivše Jugoslavije naj bi imel 30. 8. 1969, okrog osme ure zvečer, bližnje srečanje z neznanim letečim predmetom. Ta naj bi obiskal Brione in lebdel 500 metrov nad Titom.

Reuters
Ni se bal.

Po poročanju hrvaških medijev je zgodba o Titu in obiskovalcih iz vesolja še vedno na ravni legend, četudi naj bi hrvaški znanstveniki vrsto let zbirali dokumentacijo o dogodku, tako da je epilog neizbežen.

30. 8. 1969 naj bi se okrog osme ure zvečer nad letališčem v Puli na višini 300 metrov pojavil NLP – takrat naj bi major, imenovan le Janda, izdal ukaz za splošni preplah.

Nanj so streljali z raketo.

Leteči predmet naj bi meril približno 300 metrov in ne oddajal zvoka. Na platformo naj bi odhitelo več ljudi, pričakujoč, da bodo lahko stopili v stik z zunajzemeljsko posadko. Proti plovilu naj bi bila izstreljena raketa, vendar se je projektil ob stiku le raztreščil, ranjeni pa sta bili dve osebi.

NLP naj bi nato krenil proti Brionom, kjer naj bi lebdel 500 metrov nad Titom. Ta se ni hotel umakniti v zavetišče, saj je verjel, da gre za utvaro in da ni v nevarnosti, pilotom pa je bilo ukazano, naj ne streljajo, da bi s tem ne ogrozili Tita.

Tito se ga menda ni bal.

Po petih minutah je Janda prevzel poveljstvo in izdal ukaz izstrelitev opozorilnih izstrelkov, nekaj pa jih je odjeknilo preblizu neznanega plovila. Sledila je že nova salva, kar se je izkazalo za napako.

NLP je nato k sebi povlekel obe letali vrste MiG, ki naj bi izginila, NLP pa je s hitrostjo petih mahov odletel proti Italiji. Janda naj bi skoraj končal na vojaškem sodišču, govori pa se, da je Tito premogel zunajzemeljsko tehnologijo.